Teknologien opfinder os til gengæld

| No Comments |
Lixtal: 47Svær: Debatlitteratur og populærvidenskabelige artikler
  • aNyhed
  • Digg it!
  • Add to Technorati
  • Stumble It!
  • Google Bookmarks
  • Facebook
  • Facebook

Da bilen blev opfundet, gjorde den det muligt for enhver at tilbagelægge store afstande på kort tid. Moderne byer blev mulige, og separationen af kommercielle områder fra industrielle områder og begge fra beboelsesområder blev både mulig og nødvendig. Men bilen er også blevet en af de største årsager til lemlæstelse og død. Bilens eksistens har ændret vore helt basale adfærsmønstre omkring søgning af mage, og har i høj grad påvirket miljøet. Den er ansvarlig for en enorm del af vor økonomi i form af infrastruktur og services. Bilen kan om noget demonstrere den enorme indflydelse, teknologi har på vores liv.

Bilen har tilføjet besvær, som ingen andre samfund har skullet bekymre sig om. Forældre i forstæderne skal nu fragte deres børn overalt, og inden der fandtes biler, kunne børn færdes forholdsvis trygt overalt. I dag er det livsfarligt bare at forlade husets have. Bilen har således indført en helt ny form for børneopdragelse i form af indhegnede haver samt forståelsen for, at børnene hele tiden skal holdes under opsyn. Den har givet anledning til frustration og angst hos forældrene. Når disse følelser kobles med følelsen af den isolation, der nogle gange kan spores til det faktum, at man bor i en forstad, der kun er nødvendig på grund af bilen, kan de lede til overgreb mod børn, som er ganske ofte forekommende i vort samfund. Bilen har ændret vores liv som forældre på måder, som ingen havde turdet drømme om.

Man kan sige, at nok har vi opfundet bilen, men den har i høj grad opfundet et nyt "vi" til gengæld.

Teknologiens tilstedeværelse får vores liv til at ændre sig i en grad, så vi handler radikalt anderledes i forhold til blot få årtier tidligere. Organisationer formes af f.eks. af ny teknologi i kommunikationsmetoder; tidlige stammer måtte føre forretning indenfor høreafstand, men da det blev muligt at sende beskeder over afstand, udvikledes der mere forskelligartede sociale organisationer. I dag har computere og telefoner gjort det muligt at opretholde kontorløse organisationer på tværs af landegrænser. Netværk skaber små "samfund" ulig noget, vi før har set, og selv om disse samfunds medlemmer aldrig ser hinanden, udvikler de venskaber og samarbejde. Kommunikationen foregår uden den støj, som ansigt-til-ansigt kommunikation ofte indebærer, og man kan måske sige, at mens computerteknologien truer med depersonalisering, gør det det også muligt at sætte mennesker i forbindelse med hinanden, give en følelse af fællesskab, og at forstærke forhold.

Vi ved sikkert endnu ikke helt, hvordan vi er blevet påvirket, og hvordan vi fremover er blevet påvirket, af denne og fremtidige kommunikationsformer. Vi er, og vil blive, anderledes end hidtil. Ligesom vi umuligt kunne have forudsagt bilens påvirkning af vore liv, er det umuligt at forudse, hvordan andre teknologier vil ændre os.

Vi har altid troet, at vi har kontrol over teknologien, der er neutral og velgørende, og at det alene er vores brug af teknologien, der kan vlre suspekt. Men sådan forholder det sig ikke. Teknologi har sit eget, autonome liv, og stormer frem som en utæmmelig damptromle, og vore muligheder for at inddæmme eller påvirke indflydelsen er lille. Konsekvenserne af brugen af teknologi er samtidig ofte andre, end vi havde regnet med, og ofte det stik modsatte. Kun hvis man forstår dette kan man være forberedt på at klare sig, når de uforudsete resultater af en ny teknologi rammer.

Leave a comment

Ældre indlæg

Sider

Om dette indlæg

Denne side indeholder et enkelt indlæg af Ole Wolf, udgivet d. 16.12.2005 15:58.

Forrige indlæg: Du bliver overvåget

Næste indlæg:Hvad der reelt bliver overvåget

Find de nyeste indlæg på forsiden, eller søg i de ældre indlæg to find all content.