Vejlegårdens initiativ

| 4 Comments |
Lixtal: 41Middel: Dag- og ugeblade
  • aNyhed
  • Digg it!
  • Add to Technorati
  • Stumble It!
  • Google Bookmarks
  • Facebook
  • Facebook
I en fagforening har man nogle løn- og arbejdsforhold, som fagforeningen har aftalt med ens arbejdsgiver.
 
Arbejdsgiverne kan imidlertid opnå en konkurrencemæssig fordel ved at gøre aftalerne dårligere, f.eks. med en anden aftalepartner.
 
Det må arbejdsgiveren godt, men den slags giver fagforeningen ret til at lave en blokade mod virksomheden. Det betyder, at fagforeningens medlemmer kan nægte at hjælpe virksomheden ved f.eks. at køre varer ud.
 
Det er en udmattelseskrig.
 
Hvis arbejdsgiveren får held til at gennemføre en dårligere aftale, tvinger det konkurrenterne til også at gøre deres aftaler dårligere for at kunne konkurrere.
 
Det betyder, at hvis én virksomhed gør en aftale dårligere for sine ansatte, så starter det en snebold-effekt, så ansatte i andre virksomheder også får forringet deres aftaler.
 
En ansat, der hjælper virksomheden mod fagforeningens pres, er en "skruebrækker", der saver den gren over, som en meget stor gruppe ansatte sidder på.
 
Det er her, at Krifa kommer ind i billedet.
 
I modsætning til andre fagforeninger er Krifa en forretning, der har som formål at tjene penge. Det gør den ved at tilbyde sine medlemmer et lavere medlemskontingent, men de betaler med mindre retshjælp og dårligere aftaler med arbejdsgiverne.
 
Krifa er kort sagt en virksomhed, der lever af at sælge skruebrækkere.
 
Og nu kommer vi til Vejlegården. Vejlegården er en af Krifas "kunder". Restauranten har givet sine ansatte valget mellem at være medlem hos Krifa eller finde et andet arbejde.
 
Dermed har Vejlegården taget initiativ til at starte den snebold-effekt, der vil medføre nedgang i løn- og arbejdsforhold i hele branchen.
 
Konflikten handler ikke om, at 3F forlanger, at Vejlegårdens ansatte skal være organiserede hos dem. 3F blander sig, fordi Vejlegården med Krifas hjælp er med til at ødelægge løn- og arbejdsforhold for alle.

4 Comments

Husk også lige på at Vejlegården har lavet overenskomst med krifa arbejdsgiver og krifa lønmodtagere, altså den samme forening gad vidst hvilken hat de har på når lønforhandlingerne går i gang

En virksomhed må kunne tegne overenskomst med den fagbevægelse, som den har lyst til. Dette bør ikke dikteres fra statens side, da det indskrænker den menneskelige frihed for meget.

Jeg kan ikke lige se, hvordan de ansattes frihed bliver mindre indskrænket af, at virksomheden dikterer deres forhold, end at staten gør det.

Det er heller ikke det, det handler om. Det handler om, at Krifa er en organisation, der gør det nemmere for virksomhederne at udøve lønpres. Længere er den såmænd ikke.

True that some employers can really take advantage of their positions and make their employees suffer. Of course, the employees themselves won't have a choice but to follow especially if they really need the job.

Leave a comment

Ældre indlæg

Sider

Om dette indlæg

Denne side indeholder et enkelt indlæg af Ole Wolf, udgivet d. 23.07.2012 22:13.

Forrige indlæg: Stanken af gylle

Næste indlæg:Da Facebook dræbte bloggen

Find de nyeste indlæg på forsiden, eller søg i de ældre indlæg to find all content.