Jeg ser dig

|
Lixtal: 47Svær: Debatlitteratur og populærvidenskabelige artikler
  • aNyhed
  • Digg it!
  • Add to Technorati
  • Stumble It!
  • Google Bookmarks
  • Facebook
  • Facebook

Sådan lød titlen på en science fiction-novelle af Damon Knight, jeg læste for snart 20 år siden i bogen "Faseskift" (Dansklærerforeningen 1984). Novellen handlede om et fremtidsapparat, der analyserede residualvibrationer efter en hvilken som helst begivenhed, så begivenheden kunne visualiseres. Med dette apparat kunne man se en live transmission af fortiden, uanset hvor den foregik.

Resultatet af dette apparat var, at mennesket helt ændrede adfærd. Emner som sex og død kunne umuligt være tabubelagte, når alle kunne se hinanden. Hemmeligheder kunne ikke eksistere, og af samme årsag var også traditionel tillid besværliggjort. Krige var umuliggjorte, ikke nødvendigvis på grund af manglende vilje, men på grund af manglende mulighed for strategi og hemmelig oprustning.

Damon Knight beskrev en verden, der ikke tydeligt var hverken værre eller bedre end vores kendte verden, men i hvert fald meget anderledes. Mennesket havde opfundet en ny teknologi, men teknologien svarede igen ved at opfinde et nyt menneske i en ny verden.

I den senere tid har bl.a. Nokia og Siemens solgt mobiltelefoner med mulighed for at optage billeder og korte videosekvenser. De gør det muligt for elever at tage billeder af hinanden i omklædningsrummene, og de gør det nemmere at udøve industrispionage. Samtidig har vi Internettet, hvor vi nu hører om mennesker, der opdager kompromitterende billeder af dem på pornosider.

Selv om Damon Knights fantasiapparat ikke eksisterer, er visse dele af vores teknologi i dag ved at nå så langt, omend på en lidt anden måde. Portable fotografiapparater, der straks kan videresende et billede til et bredt publikum, har samme funktion som fantasiapparatet.

Enhver teknologi svarer igen ved at forandre os, der opfandt teknologien. Mobiltelefonen har allerede ændret vores sociale omgangsform radikalt, og tilføjelsen af muligheden for at tage billeder er måske endnu et skridt i retningen af en form for verden, der kunne minde om Damon Knights science fiction-fortælling. I stedet for at være forargede eller skræmte må vi indstille os på den slags ændringer.

Ældre indlæg

Sider

Om dette indlæg

Denne side indeholder et enkelt indlæg af Ole Wolf, udgivet d. 23.01.2004 13:44.

Forrige indlæg: Magtens Pris

Næste indlæg:Officiel indrømmelse af Powell

Find de nyeste indlæg på forsiden, eller søg i de ældre indlæg to find all content.