Politiets jargon

| 2 Comments | 1 TrackBack |
Lixtal: 46Svær: Debatlitteratur og populærvidenskabelige artikler
  • aNyhed
  • Digg it!
  • Add to Technorati
  • Stumble It!
  • Google Bookmarks
  • Facebook
  • Facebook
Politihund bider en demonstrant

Et hun­d­e­bid, der sendte en dreng på ska­destu­en, blev af po­li­ti­et omtalt som "et kærligt nap", skriver Jyl­lands-Posten.

Jeg tvivler ikke på, at det har været helt ufar­ligt, og at hunden blot har mar­ke­ret. Det er også godt, at drengen, der blev bidt, blev på­gre­bet af po­li­ti­et, idet han var ved at begå indbrud. Jeg er bare lidt be­kym­ret over, at po­li­tiets sprog­brug siger lidt om po­li­tiets op­fat­tel­se af si­tu­a­tio­ner.

I week-enden legede jeg med nogle af vore venners hund. Den er stadig i lømmelalderen, men har en størrelse og en styrke som en mindre bjørn, og Rottweileren i den bliver tydelig, når man leger: Den går frem mod en, og den er hurtig med tænderne. Legen har som sædvanligt efterladt mig med adskillige små bidsår og ridser på armene. I min verden er dette "kærlige nap" fra en hund, der kan lide at lege. Det er det, fordi jeg kender hunden, og der er ikke noget aggressivt eller truende i dens adfærd.

I politiets jargon er benyttes udtrykket "et kærligt nap" derimod om en markering, dvs. når hunden sætter tænderne lige præcis så hårdt i, at den ikke bider igennem eller fastholder den mistænkte, idet dens hensigt alene er at true modstanderen ved at vise, at den har magten. Det er bestemt ikke kærligt ment, selv om det er ufarligt.

Drengen kender imidlertid ikke hunden, og eftersom han ikke er en hærdet kriminel, der flere gange er blevet mødt af en politihunds makering, har han bestemt ikke opfattet det som et "kærligt nap", men derimod som netop den trussel, der er hensigten med hundens markering. At han endvidere kom på skadestuen er udtryk for, at også andre har opfattet det som noget mindre kærligt. Da politiet ankom, stod drengen og trykkede sig op af en busk i følge Jyllands-Posten, og hunden markerede, da han slog ud efter den. Hans egen skyld, javist, men når han åbenbart ikke forsøgte at flygte eller gjorde modstand, havde politiet ikke nogen grund til at trække deres køter hen til ham til at begynde med.

Han fik altså det, politiet kalder et "kærligt nap", som åbenbart var ukærligt nok til at betyde et besøg på skadestuen. Det må jo få en til at spekulere på, hvad politiet så kalder deres øvrige magtmetoder. Hvis en betjent slår med en knippel, er det så et "kærligt klap"? Er den ubehøvlede adfærd, som borgerne oplever, bare "høflige henstillinger"? Eller er en benlås en "venlig fastholdelse"?

Politiet er hverken de første, de eneste eller de sidste, der maler skønmalerier af deres voldsomme adfærd, men det viser samtidig en manglende forståelse for, hvad de egentlig går og foretager sig, og hvordan den øvrige befolkning oplever dem.

Når der bliver kastet brosten efter politiet, er det blandt andet et udtryk for en vis erfaring med politiets kærlige metoder. Men måske er det bare vi andre, der er blevet for blødsødne, og som ikke kan se, at det bare er en "uskyldig kasteleg".

1 TrackBack

Hvad kan en perle fatte? from Aminas og Oles sæbekasse on 10.02.2009 09:35

Nogle lektioner har vi i hvert fald lært af politiets "pearly gate"-sag, hvor en betjent øjensynligt råbte "perker" efter en demonstrant:1. "Perlemor" Hanne Bech Hansen dummede sig måske, fordi hun burde have reageret, som enhver leder plejer at reager... Read More

2 Comments

Jeg ved ,om du er i arbejde eller engang har haft et arbejde.
Men til din oplysning kan jeg orientere dig om, at der på en hvilken som helst arbejdsplads findes et internt sprog, som forståes af de ansatte - således også hos politiet.

Tyveknægten - der oven i købet slog ud efter hunden - skal såmænd bare prise sig lykkelig over, at han ikke fik fire forsvarlige huller i armen.
(Hvad der naturligvis til hver en tid kan forsvares.)
Og nej! Politiet får ikke automatisk oplysning om, at der måske er en mindreårig tyveknægt, der er ved at lave indbrud. Ikke at det skulle gøre nogen forskel.

Og længere er dèn sådan set ikke.

Kom ud i virkeligheden til os andre.

Mvh.
Palle Andersen
politiassistent

Leave a comment

Ældre indlæg

Sider

Om dette indlæg

Denne side indeholder et enkelt indlæg af Ole Wolf, udgivet d. 16.10.2008 16:18.

Forrige indlæg: Politisk spilleregel: Kapitalistiske interesser trumfer liberal ideologi

Næste indlæg:Han trak for langt til højre

Find de nyeste indlæg på forsiden, eller søg i de ældre indlæg to find all content.