Få gratis kort til din GPS

| 1 Comment | 1 TrackBack |
Lixtal: 40Middel: Dag- og ugeblade
  • aNyhed
  • Digg it!
  • Add to Technorati
  • Stumble It!
  • Google Bookmarks
  • Facebook
  • Facebook

Kort til GPS-navigatorer koster en del penge, og kortene skal opdateres med jævne mellemrum. Med din hjælp kan kortene imidlertid blive gratis. Det kræver blot, at du selv en gang i mellem tegner lidt med på kortene.

Det er ikke for ingenting, at GPS-kort er dyre. GPS-navigatorer til bilen benytter sig af en forretningsmodel, der på engelsk hedder "razor and blades": Man sælger hovedproduktet billigt, og tjener derefter penge på de nødvendige delprodukter, som brugeren "abonnerer" på. For barbermaskiner er der tale om, at selve rage-håndtaget sælges med tab, mens man tjener penge på at sælge barberblade. For GPS-navigatorer fungerer det sådan, at man kan sælge selve navigatoren meget billigt, mens man tjener penge på opdaterede kort, abonnementer på trafiknyheder, osv.

En kortopdatering koster typisk nogle hundrede kroner. Min sidste opdatering til vores aldrende TomTom GO 700 kostede mig en plovmand - og TomTom har venligst mindet mig på, at den nu efter nogle få uger er ved at være forældet, og at jeg af denne grund bør abonnere på deres kvartalslige opdatering.

Årsagen til de dyre kort er til dels, at det er firmaernes egentlige indtjeningskilde, og til dels, at firmaerne sælger kortdata på licens fra kort-services i de forskellige lande; her i landet formentlig Kort & Matrikelstyrelsen. De er simpelt hen nødt til at købe kortene og sælge dem videre i et format, der ikke uden videre kan kopieres, både fordi de selv vil tjene penge, og fordi kort-udviklerne vil tjene penge. Google Maps giver tilsvarende udmærket dækning, men det er forbudt i følge Googles licens at stille disse kort til rådighed på anden vis end via Google Maps. Det er således ikke lovligt at downloade en række kort ved siden af hinanden, gemme dem på sin computer, og til sidst på en eller anden måde overføre kort-informationerne til sin GPS-navigator.

Her kommer Open Source-tankegangen ind i billedet. På OpenStreetMap kan enhver oprette en konto og tegne med på landkortet. Princippet er det samme som Wikipedia: Brugerne bidrager selv med kortdata og rettelser, og OpenStreetMap stiller servere og kort-generering til rådighed. Det er muligt at downloade kortudsnit, når man har behov for det, og de kan (tilsyneladende - jeg har ikke prøvet) overføres til f.eks. en Garmin GPS-navigator. Der er instruktioner til dette på OpenStreetMaps hjemmeside, hvor det med de nyere Ubuntu-udgivelser vil være endnu nemmere end beskrevet, fordi man ikke behøver at åbne en terminal for at kopiere kortet til sin Garmin GPS-enhed. Det ser også ud til at være nemt på Windows eller Mac.

Pointen med OpenStreetMap er selvfølgelig, at kortene stille og roligt bliver udbygget og vedligeholdt af brugerne. Finder man et sted på kortet, hvor der mangler en vej, en park, en sø, et posthus, en benzintank, osv., så kan man rette i kortet direkte fra sin webbrowser. Det eneste, det kræver, er at man registrerer sig på hjemmesiden og har Flash installeret (det har de fleste). Alternativt kan man hente software til at tegne kort med, f.eks. JOSM. Hvis man bruger Ubuntu, er det lige til at installere med pakkehåndteringen fra universe-repositoriet (den lange forklaring på hjemmesiden er ikke relevant længere). På Windows eller Mac skal man downloade det fra hjemmesiden, men herefter burde det også køre uden videre. Det kan virke lidt underligt at blive mødt med en tom skærm, når man starter JOSM, men hjemmesiden henviser til en række udmærkede introduktionsvideoer.

På det nedenstående billede kan du se et eksempel på udbygningen af et kort. Det meste af Nørresundby er allerede indtegnet, men af en eller anden grund er gågaden ikke indtegnet, og der er en enkelt fejl ved Kirkegade:

Ukomplet kort over Nørresundby centrum

Bevæbnet med en gammel iPaq hx4700, en Bluetooth GPS-antenne og BeelineGPS gik jeg en tur ned ad gågaden og dens korte sidegader. Derefter gik jeg hjem og uploadede mit GPS-spor. Det var nu en smal sag at tilføje vejene ovenpå GPS-sporet, og efter en dags tid var mine redigeringer blevet indarbejdet i det kort, der er vist på den næste figur:

Færdiggjort kort over Nørresundby centrum

På grund af licensbetingelserne fra Google m.fl. må man ikke benytte et kort, der allerede er fremstillet, til at tegne efter fra. Men det er heller ikke nødvendigt. Det eneste, man skal bruge, er sin GPS-navigators funktion til at optage et "track" eller "trace", afhængigt af model, samt en måde at dokumentere sin færden på. Det kan være med billeder, en notesblok, eller noget tredie. Man sætter simpelt hen sin GPS-navigator til at optage, hvor man har bevæget sig, og når man drejer omkring et hjørne, så skriver man ned, hvad den nye vej hedder, tager et "geotagged" billede af interessante ting (f.eks. vejskiltet, seværdighed, m.v.) så man kan huske det. Nogle af de mere hard-core fritids-korttegnere tager billeder i farten, mens de kører rundt på cykel rundt i det ukendte område. Tidspunktet, som digitalkameraet gemmer for billedet, kan sammenlignes med tidspunkterne, som også bliver optaget i ens GPS-spor, og dermed kan din PC regne ud, hvor de enkelte billeder er blevet taget. Når man kommer hjem, så kan man uploade det optagede GPS-spor til OpenStreetMap og få det vist på kortet. Så kan man tegne vejene ind direkte ovenpå det GPS-spor, man optog.

OpenStreetMaps hjemmeside diskuterer en række muligheder, man kan benytte sig af til at samle data op. Og hvis ikke man føler sig specielt stærk til kort-tegning, eller hvis man er bange for at ødelægge noget, så kan man altid nøjes med at samle GPS-data op i et GPS-spor og uploade det som hjælp til andre korttegnere. Det er også en af de situationer, hvor lettere upræcise data er bedre end slet ingen, blot man ikke går det direkte misvisende. Hellere en vej, der er af forkert type eller ligger nogle meter forkert, end slet ingen vej. Andre korttegnere kan altid rette det, når de får fat i flere informationer. Bare gør det til en vane: Slå et GPS-track til, når du bevæger dig rundt, og upload derefter din færden. Brug det som en god undskyldning for at gå en tur. Tag skovstien og cykelstien med. Og selv hvis der er andre, der har været der før dig, kan deres GPS-spor måske have været lidt upræcist, så hellere et for meget end et for lidt.

Hvis blot der er tilstrækkeligt med brugere, der holder kortet opdateret, kan det blive lige så brugbart som Wikipedia - og lige så gratis.

1 TrackBack

Jeg har tidligere omtalt OpenStreetMap, og i mit lokalomrÃ¥de er Aalborg og især Nørresundby blevet væsentligt udbyggede siden da. Men er det ikke spild af tid at opbygge disse kort, nÃ¥r nu alle og enhver jo reelt godt købe færdige kort... Read More

1 Comment

Tak for tippet ... nu skal der downloades opdatering til gps'en

Leave a comment

Ældre indlæg

Sider

Om dette indlæg

Denne side indeholder et enkelt indlæg af Ole Wolf, udgivet d. 11.03.2009 17:17.

Forrige indlæg: Når Fogh ikke kan lyve

Næste indlæg:Bendt Betjent må skyde og stjæle

Find de nyeste indlæg på forsiden, eller søg i de ældre indlæg to find all content.