"Skal vi leve af at klippe hinandens hår?" spørger borgerlige vælgere og politikere ofte, når venstrefløjen gerne ser en solid offentlig sektor, og ikke mener, at vejen til alles lykke går gennem en privatejet erhvervssektor.
Spørgsmålets argumentværdi forsvinder, hvis man forstår, at der er tale om et falsk dilemma, dvs. et argument, der antager, at der kun findes to yderpunkter. En solid offentlig sektor forhindrer selvfølgelig ikke erhvervslivet i at producere de ting, som der er efterspørgsel på. Det er lige så dumt at spørge, om vi skal leve af at klippe hinandens hår, som det ville være at spørge, om vi alle skal leve af at smede sakse til hinanden.
Men ud over at afsløre en ekstremt sort/hvid tænkning viser spørgsmålet også, at man ikke forstår helt grundlæggende økonomi. I den gammelkendte, klassiske økonomiske model, hvor bageren bager brød til smeden, som producerer værktøj til bageren, er der sjovt nok ingen, der hånligt spørger, om vi alle skal bage brød eller smede værktøj - eller hvad vores respektive erhverv nu måtte være. Hele udgangspunktet for økonomien er, at pengene ikke vokser på træerne, men derimod bruges som symbol på skyldte tjenesteydelser. Bageren bager faktisk brød, og smeden smeder værktøj, og frisøren klipper dem begge, mens han spiser brød og bruger stålsaksen. Vi lever af at levere services og produkter til hinanden.
Den slags udveksling af services, og brug af penge som symbol på skyldte serviceydelser, er hele fundamentet for økonomi, også selv om profit udtrykker et misforhold i betalingerne eller anden form for rovdrift på f.eks. naturen. Svaret på spørgsmålet, om vi skal leve af at klippe hinanden er, at det har vi gjort, siden handel for første gang så dagens lys, og eventuelle variationer i størrelsen af offentlige og private erhverv ændrer ikke på dette økonomiske grundforhold.
Leave a comment