Demokrati og ytringsfrihed

|
Lixtal: 41Middel: Dag- og ugeblade
  • aNyhed
  • Digg it!
  • Add to Technorati
  • Stumble It!
  • Google Bookmarks
  • Facebook
  • Facebook

Demokrati betyder flertalsstyre, som i praksis udføres af en flertalsvalgt gruppe af repræsentanter. Fordelen ved demokrati er, at det i princippet giver mulighed for at tilgodese den største gruppe af mennesker, og at hvert individ har medbestemmelse. Til gengæld er demokrati af samme årsag ikke videre minoritetsvenligt. Det er på trods af demokratiet, eller måske snarere fordi vi ikke har et rent demokrati, at minoriteter er tilladte i Danmark.

Det største problem er, at de fleste af de mennesker, der indgår i et demokrati, ikke ved, hvad der er bedst for dem selv, og i stedet lader sig overtale af populisme og sensationspolitik. På godt dansk betyder demokrati, at det mindre kloge flertal kommer til at bestemme over de langt færre kloge mennesker. Det er en sådan gruppe, man ønsker, hvis man påberåber sig "sin demokratiske ret til indflydelse".

Ytringsfrihed sikrer, at man ikke udsættes for censur, bare fordi man kommer med kontroversielle udsagn. Men der er mange, der ikke forstår, hvad ytringsfrihed indebærer.

Ytringsfriheden betyder ikke, at man er immun overfor svar på tiltale. Man kan ikke påberåbe sig ytringsfriheden som forsvar, hvis andre kritiserer ens udtalelser. Og ytringsfriheden betyder ikke, at man har ret, eller at ens kritikere forsøger på at udøve anden form for censur end elimination af falskheder. Det er nemlig kun censur, hvis man forsøger at forhindre en person i at ytre sig. Det er ikke censur at gøre opmærksom på fejl eller uheldigheder, og det er ikke heller ikke censur at undlade at præsentere andre folks synspunkter.

Endvidere glemmer folk ofte, at ytringsfriheden gælder under ansvar. Man har måske retten til at råbe "brand!" i et fyldt teater, men hvis de tilstedeværende går i panik og kommer til skade, er man skyld i personskade, ytringsfrihed eller ej. Det samme gælder, hvis ytringsfriheden misbruges til injurierende udsagn.

Endelig giver ytringsfriheden kun ret til at sige, hvad man vil, ikke ret til at sige, hvad man vil, hvor man vil. Man kan ikke påberåbe sig ytringsfriheden, hvis en avis ikke vil trykke ens læserbrev, eller hvis ejeren af en weblog såsom denne ikke ønsker bestemte kommentarer.

Ytringsfrihed og censur lægger sig til brugen af egne midler. Det er censur, hvis man forhindrer en person i at benytte vedkommendes egne midler til at ytre sig, eller hvis man forhindrer en specifik gruppe i at benytte fælles midler. Men man har ikke krav på at benytte andres private midler.

Ældre indlæg

Sider

Om dette indlæg

Denne side indeholder et enkelt indlæg af Ole Wolf, udgivet d. 13.12.2003 22:56.

Forrige indlæg: Nationalisternes danskkundskaber

Næste indlæg:Usmagelig krigspropaganda

Find de nyeste indlæg på forsiden, eller søg i de ældre indlæg to find all content.