Reddet af uredelighed

|
Lixtal: 50Svær: Debatlitteratur og populærvidenskabelige artikler
  • aNyhed
  • Digg it!
  • Add to Technorati
  • Stumble It!
  • Google Bookmarks
  • Facebook
  • Facebook

Nu er udvalget vedrørende videnskabelig uredelighed (UVVU) selv blevet anklaget for uredelighed på baggrund af de metoder, de har brugt i vurderingen af Bjørn Lomborg. Jeg har ikke set nærmere på konklusionen angående UVVUs metoder, men jeg mindes dog, at jeg studsede lidt over deres argumentation, da de i sin tid stemplede Bjørn Lomborg som uvidenskabelig spradebasse. Det er i hvert fald en meget pinlig sag for UVVU.

Desværre har UVVUs uheldige opførsel styrket en person, der ikke burde være blevet styrket af vurderingen: Bjørn Lomborg. Godt nok er UVVU blevet stemplet som uredelig i deres fremgangsmetode, men det betyder ikke, at Lomborg dermed havde ret. Hans konklusioner er stadig den samme kombination af tynde og forkerte oplysninger som hidtil, og bliver ikke det mindste mere rigtige, bare fordi UVVU har handlet dumt. Bjørn Lomborgs "The Skeptical Environmentalist" er stadig lige så uredelig, som den hele tiden har været.

En person som Bjørn Lomborg har naturligvis ret til at sige, hvad han vil, så længe han siger det som privatperson. Men når han udtaler sig som en person, der bestrider et embede, der handler om forskning, så er der brug for et uvildigt udvalg, der kan vurdere, om han nu også har taget alle aspekter med og vurderet oplysnigerne objektivt, eller om hans udtalelser er farvede af politiske eller økonomiske interesser, eller måske simpel uvidenhed.

Det er udvalg som UVVU, der skal forhindre, at f.eks. medicinsk forskning bliver dikteret af markedskræfter, hvor en stærk medicinalindustri ønsker at presse konkurrerende medikamenter ud af markedet. Og det er udvalg som UVVU, der skal forhindre, at Bjørn Lomborgs pladder bliver brugt som udgangspunkt for miljøtiltag.

Så selv om UVVU bør tage "dommen" meget alvorligt og vende blikket indad i en periode, er det vigtigt, at UVVU ikke bliver nedlagt.

Ældre indlæg

Sider

Om dette indlæg

Denne side indeholder et enkelt indlæg af Ole Wolf, udgivet d. 19.12.2003 09:18.

Forrige indlæg: Men kun nogle af symbolerne...

Næste indlæg:Brugerlicens til klagekoret

Find de nyeste indlæg på forsiden, eller søg i de ældre indlæg to find all content.