Begrundet mistanke om at sætte landet til salg

| 1 Comment |
Lixtal: 53Svær: Debatlitteratur og populærvidenskabelige artikler
  • aNyhed
  • Digg it!
  • Add to Technorati
  • Stumble It!
  • Google Bookmarks
  • Facebook
  • Facebook

Venstre ønsker at kunne udlicitere stort set alle offentlige opgaver til den private sektor. Henrik Sass Larsen (S) mener, at Venstre dermed afslører sig som et parti, der ønsker at sætte landet til salg til private virksomheder, så de kan slippe helt af med den offentlige sektor:

Vi har længe mistænkt dem for det her. V har dækket sig bag en facade af, at det ikke er så slemt med en borgerlig regering, men den facade krakelerer nu.

Men det behøver Henrik Sass Larsen (S) behøver bestemt ikke "mistænke" dem for. Venstre har for lang tid siden selv indrømmet overfor Ugebrevet A4, at Venstres sociale ansigt blot var en midlertidig sminke, og at deres langsigtede plan var at støtte industrien.

minimalstatsbog.jpg

Anders Fogh Rasmussen (V) udgav i 1993 bogen "Fra socialstat til minimalstat", hvor han med rige mængder metafysisk og mystisk argumentation plæderede for, at staten skal indskrænkes til fordel for markedet.

Han har lagt afstand til bogen "Fra socialstat til minimalstat", idet han siden udgivelsen har underspillet dens budskab ved at hævde, at den bare skulle "provokere" og "skabe debat".

Med Venstres udspil er det imidlertid tydeligt, at Anders Fogh Rasmussen aldrig har lagt afstand til bogen, og at Venstre bevidst arbejder frem mod den minimalstat, Anders Fogh Rasmussen ønskede i starten af 1990'erne.

1 Comment

Nej til et velfærdssystem til højre for USA's

Regeringen viser nu klart, hvad de egentlig ønsker: privatiseringer og nedskæringer i den offentlige velfærd.

Venstre har for få dage siden nylig lagt et stort 37-siders privatiseringsudspil frem under den lidt pænere betegnelse ”sende alle offentlige opgaver i udbud”. Det betyder, at alt kan privatiseres og – hvis det ellers kan betale sig for investorerne.
Samtidig taler de Konservative om "manglen på hænder" og nødvendigheden af beskæring af offentlige ydelser. For hele det offentlige system, ikke mindst sundhedsvæsenet betyder det, at regeringen vil kombinere privatisering med besparelser.
Nu er det blevet helt klart, hvad regeringens generelle ”ventelistegaranti” for hospitalerne på en måned på alle operationer uanset vigtighed, hvad de fradragsberettigede private sundhedsforsikringer, og hvad regeringens iskolde ro under den ødelæggende sundhedskonflikt skulle bruges til.
”Ventelistegarantien” og ”arbejdsgiversundhedsforsikringerne” medfører, at folk der har råd kan kræve en privat operation af selv den mest underordnede art efter en måneds ventetid, hvor de både får langt mere, end operationen havde kostet netto i den offentlige sektor med sig, og hvor de kan betale for luksushotel-ophold på enestue med de private sundhedsforsikringer, som alle andre skatteydere betaler til gennem deres fradrag.
Direktøren kan få opereret en indgroet negl, mens piccoloen ikke kan få fri fra arbejde, og alle på overførselsindkomst – studerende, arbejdsløse, sygedagpengemodtagere (!), barselsorlovsholdere, efterlønnere og pensionister samt alle der ikke kan hjælpes med en hurtig kniv, kan stå i kø i årtier i det stadig mere drænede offentlige sundhedsvæsen, som efter sundhedspersonalets konflikt med regioner, der har fået hænderne bundet på ryggen af regeringen, kommer til at stå med en kæmpemæssig ophobning af udestående behandlinger.
Det danske sundhedsvæsen var for ca. 30 år siden et af verdens bedste, men lige siden er det gået nedad med både helbredelse og forebyggelse. Ikke desto mindre koster sundhedsvæsenet næsten det dobbelte i dag i procent at BNP pr. indbygger. Fortsætter den udvikling, og får regeringen held med sin privatisering, vil vi i Danmark snart stå med et sundhedsvæsen, som ligner det i USA: Det koster 20% af BNP pr. indbygger, de rige får den bedste behandling i verden, middelklassen er bundet på hænder og fødder af skrappe forsikringsvilkår, og dem uden penge, status og gode jobs er henvist til offentlige skadestuer, der er helt kørt ned.
For ældreområdet og børnepasningen betyder en privatisering, at alle kan få den bedste omsorg – som de selv har penge til. Ældreomsorgen vil måske som USA indeholde gratis medicin og plejehjem – selv for rigeste, mens der stort set ingen børnepasning er. Men det er mere sandsynligt, at privatiseringen vil medføre, at folk uden børn og levende forældre eller forældre med store skattebegunstigede pensioner vil spørge, hvorfor de dog skal betale skat til omsorg for andres kære.
Hvis uddannelserne privatiseres, kan vi godt vinke farvel til visionen om lige muligheder og et højt fagligt niveau for alle og om et fællesskab, der strækker sig på tværs af social status. Netop visionen om lige muligheder og et fællesskab er grunden til, at størstedelen af folkeskolerne og gymnasierne er offentlige og gratis i USA, men det vil regeringen åbenbart overhale højre om.

Vi siger NEJ til den udvikling og NEJ til regeringens planer om reel privatisering af den offentlige sektor.
I stedet vil vi have et offentligt sundhedsvæsen, hvor vigtige sygdomme prioriteres først uafhængigt af pengepung og social status, og hvor forebyggelse i samarbejde mellem læger og patienter sættes i centrum.
Vi vil have offentlige institutioner for børnene, som gør dem til gode, dygtige og solidariske samfundsborgere. Der skal stilles krav til dem, og de skal hver især have mulighed for at nå så langt de kan, og svage elever skal have særlig hjælp for at kunne nå med op. Og netop fordi børnenes dygtiggørelse er centralt for vort samfunds fremtid, indgår vi en kontrakt med dem, hvor vi betaler for deres uddannelse, og de betaler skat siden til vores alderdom.
Vi vil have en anstændig offentlig service for de ældre, der har slidt og slæbt for at skabe det samfund, som vi har i dag, og som regeringen nu vil ødelægge.
Vi siger ikke nej til, at private kan betales for at løse enkelte opgaver, men vi siger klart nej til privatisering af kerneydelserne i vort offentlige velfærdssamfund.

Hvis du er enig i ovenstående eller det meste af det, så tilslut dig den nye gruppe på Facebook, der er ved at samles om det:

http://www.facebook.com/group.php?gid=49762195260

Eller send en mail til:
nydialog@forum.dk

Leave a comment

Ældre indlæg

Sider

Om dette indlæg

Denne side indeholder et enkelt indlæg af Ole Wolf, udgivet d. 13.06.2008 09:24.

Forrige indlæg: Faderlig opbakning

Næste indlæg:Topløs lån

Find de nyeste indlæg på forsiden, eller søg i de ældre indlæg to find all content.