Røgen i arbejdspladsens køkken

| No Comments |
Lixtal: 52Svær: Debatlitteratur og populærvidenskabelige artikler
  • aNyhed
  • Digg it!
  • Add to Technorati
  • Stumble It!
  • Google Bookmarks
  • Facebook
  • Facebook
Når de borgerlige politikere fremsætter deres traditionelle "fri konkurrence"-holdninger, sker det temmelig sjældent, at man hører dem tale om, at arbejdspladserne skal konkurrere om de ansatte. Det er højst blandt halvakademiske borgerlige tænketanke eller liberalistiske overløbere, der opfatter Venstre som kætterske mod den rene lære, at man hører snak om rent guld og ren kapitalisme i skøn forening med ren og uspoleret lykke og kærlighed under deres fortvivlede søgen efter den lige så mytiske John Galt.
Nej, hvis en arbejdsplads ikke kan skaffe ansatte, er det fordi der generelt "mangler hænder". Man forbigår i stilhed muligheden for, at den pågældende arbejdsplads simpelt hen er dårlig til at konkurrere i forhold til andre arbejdspladser.

De bor­ger­li­ge er tra­di­tio­nelt på ar­bejds­gi­ver­nes side, og man oplever derfor sjæl­dent, at de bor­ger­li­ge an­be­fa­ler, at ar­bejds­gi­ver­ne skal kunne kon­kur­re­re på løn- og an­sæt­tel­ses­for­hold. Ven­stres "noget for noget"-politik er en ens­ret­tet gade, så når man skal bevæge sig ad dén rute, er det ar­bejds­ta­ger­ne, der skal kon­kur­re­re om ar­bejds­gi­ver­nes gunst gennem lav løn og høje evner.

For an­sæt­tel­ser i højere stil­lin­ger er ar­bejds­plad­ser­nes mu­lig­hed for at kon­kur­re­re om de ansatte i praksis til at over­skue. Nok er der mange flotte tilbud, når man skal an­sæt­tes, men når man er ansat, klapper fælden.
Så er man un­der­lagt tavs­heds­pligt omkring det meste, hvad der har med kon­kur­ren­ce­pa­ra­me­tre­ne for an­sæt­tel­sen at gøre: An­sæt­tel­ses­for­hold, løn, kom­mu­ni­ka­tion, kol­le­ger, osv. Der holdes øje med Fa­ce­book­ og MySpace, og hvis man siger noget ne­ga­tivt om ens ar­bejds­plads, kan man se frem til en bort­vis­ning på grund af il­loy­a­li­tet. Nogle virk­som­he­der har en regel om, at man som pri­vat­per­son slet ikke må nævne firmaet i f.eks. de­bat­fora. Det er meget svært at finde ud af, hvad de reelle forhold er på en ar­bejds­plads, inden man bliver ansat, og selv et meget ve­lud­byg­get netværk kan have svært ved at give en de nød­ven­di­ge ad­vars­ler.
Men hvis ikke man kan lide røge i køk­ke­net, kan man jo bare sige op, siger ar­bejds­plad­ser­ne så, når man klager over for­hol­de­ne. Desvær­re holder dette forslag kun overfor køk­ken­med­hjæl­pe­re, som hurtigt kan ud­skif­tes, og som hurtigt kan sætte sig ind i deres opgave.

filthy-kitchen.jpg
I vi­dens­po­si­tio­ner tager det mange måneder, før den ansatte er en pro­duk­tiv del af firmaet, og det gør sådan en person dyr at ansætte. Hvor en nyansat køk­ken­med­hjæl­per er pro­duk­tiv efter ganske kort tid, går der lang tid, før en nyansat person i en vi­dens­po­si­tion skaber over­skud. Ingen ar­bejds­gi­ver har lyst til at ansætte en person til en vi­dens­po­si­tion, hvis ikke man er sikker på, at per­so­nen bliver der en rum tid.
En sådan ansat kan måske sige op efter kort tid og finde et nyt sted uden de større pro­ble­mer, men al­le­re­de efter to kortva­ri­ge an­sæt­tel­ser vil den næste ar­bejds­gi­ver være be­kym­ret for, om den ny­an­sat­te blot vil være en udgift.
Be­kym­rin­gen er helt rimelig, men den har en kedelig si­de­ef­fekt for den vi­densan­sat­te: Hvis en kon­kur­re­ren­de virk­som­hed er mere at­trak­tiv, eller hvis den ak­tu­el­le an­sæt­tel­se vir­ke­lig er dårlig, så kan den vi­densan­sat­te ikke umid­del­bart tillade sig at sige op. Den vi­densan­sat­te skal kunne de­mon­stre­re, at han eller hun kan blive på en (dårlig) ar­bejds­plads i lang tid, for ellers vil den næste ar­bejds­gi­ver være nervøs for at ansætte den på­gæl­den­de vi­densan­sat­te.
Jeg har selv måttet ac­cep­te­re en an­sæt­tel­se et sted med tunge skyer af giftig køk­ken­røg i ad­skil­li­ge år for at rette op på et CV, jeg nær havde ødelagt ved at forlade to ar­bejds­plad­ser i løbet af to år. En køk­ke­nan­sat, en elek­tri­ker eller en murer er ikke un­der­lagt denne tvang, men for en vi­densan­sat er den frie kon­kur­ren­ce mellem ar­bejds­plad­ser­ne i praksis ikke særlig fri.

Leave a comment

Ældre indlæg

Sider

Om dette indlæg

Denne side indeholder et enkelt indlæg af Ole Wolf, udgivet d. 11.07.2008 16:51.

Forrige indlæg: Dansk Folkepartis modstand mod EU

Næste indlæg:Hårde rødder

Find de nyeste indlæg på forsiden, eller søg i de ældre indlæg to find all content.