Sådan opretter du en torrent til fildeling

| 8 Comments |
Lixtal: 36Middel: Dag- og ugeblade
  • aNyhed
  • Digg it!
  • Add to Technorati
  • Stumble It!
  • Google Bookmarks
  • Facebook
  • Facebook

Du har sikkert allerede delt filer med venner via din "instant messenger" (ICQ, MSN, Pidgin, Kopete eller andet), og i så fald har du sikker også opdaget, at du jævnligt er nødt til at prøve et par gange, før filen er blevet kopieret. Hvis du vil dele filen med mere end én person, er du nødt til at sende den til personerne en ad gangen.

I stedet kan du med fordel oprette en "torrent". En torrent er en enkelt fil, som indeholder informationer om den eller de filer, du ønsker at dele. Denne torrent sender du til folk i stedet for filen, du deler. Det lyder måske som en besværlig omvej, men det har flere fordele: For det første er en torrent som regel væsentligt mindre end den fil, du deler. For det andet deles modtagerne om at modtage filen, så du sparer båndbredde. Det foregår sådan, at modtagerne får filen i små bidder, og så snart man har modtaget en bid, deler man automatisk denne bid med de andre, der henter filen. Tilsvarende henter man bidder fra andre modtagere. Jo flere, der er om at modtage en torrent, desto hurtigere kan man derfor selv modtage den. For det tredie betyder denne fælles deling, at andre er i stand til at modtage den fil, man deler, selv om man slukker sin computer, inden alle har modtaget den.

Der er mange mennesker, der downloader filer, der bliver delt som torrents, og som der kan søges efter på f.eks. The Pirate Bay eller Demonoid. Det er derimod mit indtryk, at der ikke er mange, der ved, hvordan man opretter en torrent, så man selv kan dele en ny fil. Det er dog ganske nemt.

Der findes mange torrent-programmer, og det afhænger selvfølgelig af det torrent-program, man benytter sig af, hvordan man opretter et nyt torrent. Generelt foregår det dog cirka sådan:

1. Vælg "Ny torrent" eller tilsvarende fra programmets menu.

2. Vælg den fil, eller det directory, som du vil dele med andre.

3. Tilføj såkaldte "trackers". Det er trackeren, som gør det muligt for andre at finde ud af, at man deler filen, og det er tilsyneladende her, folk falder fra. I praksis er det ganske nemt. Vælg blot en eller flere såkaldte "public trackers", f.eks. fra følgende liste:

http://open.tracker.thepiratebay.org/announce
http://www.torrent-downloads.to:2710/announce
http://www.sumotracker.com/announce
http://tracker.prq.to/announce
http://inferno.demonoid.com:3389/announce
http://tracker.zerotracker.com:2710/announce

Du kan se en lang liste med muligheder for valg af trackers her, hvor de er inddelt alt efter om man helst vil dele musik, elektroniske bøger, film. m.m.

Undgå at sætte kryds i "private torrent", hvis der er et sådant felt i dit torrent-program.
De fleste torrent-klienter har allerede en indbygget tracker, hvis du blot vil dele filen med nogle enkelte personer, men hvis du benytter dig af en public tracker, kan de stadig hente filen, når du slukker din PC. (Forudsat at andre allerede har downloadet filen og deler den, selvfølgelig.)

På billedet nedenfor er vist et eksempel fra Linux-programmet ktorrent, der er en af mange mulige torrent-programmer. Her har brugeren "messerschmidt" besluttet sig for at dele en fil med navnet "Mein Kampf.pdf", og har tilføjet et par trackers. Han skal nu blot trykke på "OK", hvorpå han bliver ført til et vindue, hvor han kan gemme sin torrent:

Eksempel fra ktorrent

4. Gem dit torrent - det er en enkelt fil med efternavnet ".torrent".

5. Send filen - dit torrent - til de mennesker, du ønsker at dele filerne med.

6. Hvis du ønsker at få filen listet på en hjemmeside såsom The Pirate Bay, så er du nødt til at uploade din torrent til den pågældende hjemmeside, også selv om du har sat sidens tracker på din tracker-liste. Det kræver som regel, at du registrerer dig på den pågældende hjemmeside.

8 Comments

God artikel!

- og fin detalje med brugernavn og fil i dit eksempel ;)

Det er da nemmere bare at smide filen op på Rapidshare eller noget lignende.

Tak for infoen!

Er der nogen nem måde at få dette til at virke i et lukket lan (fx til et lan-party) hvor der ikke er internet-adgang?

Jeg forestiller mig at der så skal sættes en "tracker-server" eller announcer op - findes der en nem og spiselig måde at gøre dette på? Om det er Linux eller Windows betyder ikke så meget, selvom jeg foretrækker en løsning til Linux :)

Super - det ser rigtig spændende ud! Tak for det Ole!

Hej Ole,

Fin artikel, men du bør også advare mod ulovlig fildeling fordi en torrentbruger også medvirker til selve distributionen og derved får en større bøde.

Nyhedsgrupper er et overlegent alternativ til torrents. Max din forbindelse helt ud!

Jeg har skrevet en guide til hvordan man komemr i gang her:
http://jakobkofod.dk/download-gratis-film-og-serier-fra-nyhedsgrupper-usenet/

Leave a comment

Ældre indlæg

Sider

Om dette indlæg

Denne side indeholder et enkelt indlæg af Ole Wolf, udgivet d. 14.06.2009 11:01.

Forrige indlæg: Den plane flades princip

Næste indlæg:Open source er mere sikkert

Find de nyeste indlæg på forsiden, eller søg i de ældre indlæg to find all content.