"Hvad sagde vi?"

| 2 Comments |
Lixtal: 45Svær: Debatlitteratur og populærvidenskabelige artikler
  • aNyhed
  • Digg it!
  • Add to Technorati
  • Stumble It!
  • Google Bookmarks
  • Facebook
  • Facebook

Sådan lød kommentaren fra Martin Kofoed i Computerworlds debat, efter at Computerworld i dag kan berette om endnu et resultat af softwarepatenterne. Denne gang er det et engelsk softwarehus, der med patentlovgivningen i ryggen kan gøre det enten ulovligt eller dyrt at downloade updateringer og fejlrettelser til software automatisk.

Jeg må give Martin Kofoed ret. Jeg har haft patentlovgivningen på nært hold, da et tidligere firma overvejede at søge patent på en af mine ideer/opfindelser, og her lærte jeg blandt andet følgende:

Patentlovgivningen var oprindeligt tænkt som et forsøg på at motivere til innovation. Patentloven giver folk eneret på deres opfindelser, mod at de publicerer deres opfindelser og beskriver, hvordan de har gjort. I stedet for at sidde og hemmeligholde deres opfindelse lader de dermed verden vide om den, så deres viden kan blive spredt. Og for at motivere til ekstra opfindelsesiver, så får man automatisk patent, hvis man kan forbedre et eksisterende patent. Og så er det jo rimeligt nok, at patenttagere får en vis kompensation for deres innovation.

Men så kommer virkeligheden ind i billedet. Konkurrence har aldrig motiveret til samarbejde, heller ikke når det gælder vidensdeling. Så i praksis har patentlovgivningen givet anledning til et juridisk morads af en anden verden. Når patenttageren skriver et patent, så sørger patenttageren for to ting:

For det første beskriver patenttageren ideen så uklart, at ingen vil være i stand til at gennemskue ideen. Dermed er patentet sikret, samtidig med at patenttagerens viden i praksis stadig er hemmeligholdt.

For det andet beskriver patenttageren ideen så generelt, at så meget som muligt vil være dækket af patentet. Dermed sikrer man sig, at eventuelle forbedringer er dækket ind under det oprindelige patent. Endvidere sikrer man sig, at nye ideer, der afledes af ens opfindelse, også er dækket af ens opfindelse. Også selv om man aldrig selv havde drømt om, at disse nye ideer nogen sinde kunne opstå.

Store firmaer, der har råd til at have mange uproduktive folk siddende, har patentafdelinger, der har til opgave at søge alle mulige og umulige patenter, og de får godkendt adskillige patenter om dagen. Der findes således et enormt antal patenter, hvoraf de fleste er beskrevet så utydeligt, at det er de færreste virksomheder, der har ressourcer til at overskue patent-vildnisset. Små virksomheder har ikke en jordisk chance for at opdage, om de tilfældigvis skulle have forbrudt sig mod et eller andet patent, når de udvikler et produkt.

Samtidig har de største virksomheder ansat eksperter, der afsøger mindre virksomheders produkter. Hvis en mindre virksomhed begynder at blive for stor, går den større virksomheds patenthajer i krig. De graver i deres patentdatabase, hvor de finder frem til patenter, som den mindre virksomhed med al sandsynlighed kan have forbrudt sig imod. Indenfor softwareudvikling er det meget sandsynligt, at den mindre virksomhed vil have overtrådt et patent, idet softwarepatenter netop ikke henviser til produkter, men derimod blot ideer og metoder.

Skulle den større virksomhed tage fejl, så er det i praksis ikke så vigtigt. Den større virksomhed kan nemlig nedlægge fogedforbud mod den mindre virksomhed, mens sagen trækkes i langdrag, indtil den mindre virksomhed er udsultet så meget, at den ikke har nogen overlevelseschance, men må indgå et kompromis med den større virksomhed.

Den slags vidste "vi" godt. Og "vi" sagde det højt, da den danske regering var for softwarepatenter i EU. Men den danske regering mente vist alligevel, at det er meget vigtigt for udviklingen, at det er de store virksomheders interesser, der bliver plejet på bekostning af de små virksomheder.

2 Comments

Softwarepatenter stinker. Problemet med patentsystemet er, at det slet ikke er gearet til at håndtere "abstrakte" opfindelser som software.

Det giver mening at patentere f.eks. dråbestopperen. Det er en lille genialitet, som man kan tage at føle på. Men at patentere algoritmer (endda ikke engang implementationer, der dog trods alt ville give en lille smule mening) er der ingen fornuft i. Det er det samme som at patentere addition eller multiplikation.

Jeg er fuldstændig enig.
Det er virkelig bekymrende, at det tilsyneladende i høh grad er store multinationale firmaer, som forsøger at styre alle disse patenter.
Uden jeg ved så meget om det, har jeg indtryk af, at der er en tikkende bombe vedr. patenter på de menneskelige gener?

Leave a comment

Ældre indlæg

Sider

Om dette indlæg

Denne side indeholder et enkelt indlæg af Ole Wolf, udgivet d. 16.06.2004 09:11.

Forrige indlæg: Manden fra hadekulten

Næste indlæg:Confirmation bias

Find de nyeste indlæg på forsiden, eller søg i de ældre indlæg to find all content.