Kunsthistorikere kan afsløre, hvorfor visse billeder påvirker os stærkt. I et gratis-hæfte fra Det Humanistiske Fakultet ved Aarhus Universitet om temaet "krig" tager lektor i kunsthistorie Lars Kiel Bertelsen fat i stærke og kendte billeder efter World Trade Center-attentatet, og sammenligner dem med religiøse og nationalistiske billeder, der sjovt nok ligner dem meget.
Der er stort set ikke blevet præsenteret billeder af situationer præget af rædsel, angst og nederlag fra WTC. Men der bliver vist billeder af udmattede, heroiske redningsfolk, eller overlevende, der klarede den, inden bygningen braste sammen.
Et meget kendt billede viser en gruppe brandmænd, der bærer liget af branskorpsets præst, Symon Judge. Dette sammenlignes med billedet af Jesus, der er taget ned af korset for siden at genopstå fra de døde. Billedet får samme symbolværdi, hvor den døde præst får en kristus- eller gudsfremstilling. Det er i denne symbolsammenhæng bemærkelsesværdigt, at præsten hed "Judge", altså "Dommer".
Tilsvarende ses billedet, hvor redningsarbejdere rejser det amerikanske flag i ruindyngerne af Twin Towers, som en parallel til det berømte billede fra Iwo Jima under 2. Verdenskrig, hvor amerikanske soldater rejste flaget på toppen af øen som symbol på sejr.
Om billederne er udvalgt bevidst af et dygtigt propagandapparat, eller om USAs befolkning helt ubevidst har valgt dem, fordi de følte, at billederne siger noget om deres nationalhistorie, er måske usikkert, selv om Lars Kiel Bertelsen selv er sikker på, at de er brugt bevidst som legitimering af Bush-administrationens "krig mod terror".
Men uanset om det er bevidst eller ubevidst, så er valget af billederne et udtryk for kommunikation af den kulturelle baggrund, man helst vil give andre indtryk af, at man har, eller som man gerne vil minde sig selv på, at man selv tror, man har. I forbindelse med attentatet mod WTC kommunikerer billederne fra USA den kristne genopstandelse og sejr, der i høj grad har været brugt i også den amerikanske retorik i krigen mod "ondskabens akse". Lars Kiel Bertelsen siger selv:
Billederne er jo blevet vist igen og igen. Og der er ingen tvivl om, at det har virket. USA skal som en anden Jesus genopstå og dømme de skyldige. Og genopstandelsesmyten er blevet brugt til at retfærdiggøre nu foreløbigt to krige.
Yderst interesant side. Den vinkel har jeg ikke beskæftiget mig med, eller for den sags skyld tænkt på før. Selvom det dog har faldt mig ind at det var nogen særdeles heroiske billeder der er blevet brug gang på gang. Spændende vinkel. Nå, men jeg læser videre...
Mvh
David Herreborg