Digitale løsepenge

| No Comments |
Lixtal: 39Middel: Dag- og ugeblade
  • aNyhed
  • Digg it!
  • Add to Technorati
  • Stumble It!
  • Google Bookmarks
  • Facebook
  • Facebook

Hvad skal man forvente af en Internet-service, der hævder at være gratis?

Som jeg tidligere har påpeget, så er det som regel for godt til at være sandt. Groupcare og iGroups startede begge som gratis services, men da de havde lokket en tilstrækkelig stor kundebase ind, kom gebyrerne. Hvis man ville undgå chikane i form af ventetider eller "midlertid overbelastning" af serverne, så skulle man betale.

Det er også andre måder at kalde sig "gratis" på. Black Market er et eksempel på et Internet-community (i dette tilfælde et "Arto med næsering og farvet hår"), som hævder at være gratis. Der er ingen betalinger for brugen af Black Market, siger Black Market om sig selv.

Når man har oprettet sig som bruger, at man kan donere til Black Market. Det er der ikke noget galt i; hvis man er glad for en gratis service, og gerne vil støtte den, så er det en fin måde at give sit bidrag til sidens driftsomkostninger. Det er langt fra sikkert, at en begrænset reklamefinanciering kan dække det hele.

Men så er det, at kæden hopper af. Visse donationer giver den donerende bruger ekstra plads i brugerens fotoalbum. Med andre ord ligesom hvis jeg "donerer" syv kroner til købmanden, og som tak får lov til at tage en ekstra liter mælk med hjem. Sorry, men den slags hedder betaling for udvidelse af ens fotoalbum. Ikke at der er noget galt i at betale for det, men så er siden altså heller ikke gratis længere, og det er i hvert fald stygt misvisende at kalde det for "donation".

For nyligt blev det værre. Ejeren besluttede sig for, at brugerne ikke donerede tilstrækkeligt. Derfor besluttede ejeren sig for at inddrage en populær feature, som man kun kan få genaktiveret, hvis man donerede et begrænset beløb. Indrømmet, beløbet var forholdsvis lille, men hvis man kan kalde den slags løsepenge for "donation", så er det også rimeligt at kalde det for "beskyttelsespenge", når kriminelle truer en butiksindehaver til at betale for ikke at få slået butikken i stykker. Ejeren tog simpelt hen en populær feature som gidsel, som man kun kunne få løsladt mod betaling - og alligevel insisterede han på, at det var "donation".

Det skræmte mig noget, at de "gamle" brugere på Black Market særdeles aggressivt insisterede på, at det jo var okay, når løsesummen var ret lav, og at det var fint nok, når nu det ikke var hele Black Market man skulle betale for, og i et enkelt tilfælde, at vi skulle være glade for, at vi fik lov til at få den hidtil gratis feature tilbage. Disse brugere ikke blot accepterer, men forsvarer at blive røvrendt.

På "Black Market" står der stadig, at siden er gratis at bruge. Og de kalder det mig bekendt stadig "donationer", når man køber sig til udvidelse af features eller løskøb af features. Føj!

Leave a comment

Ældre indlæg

Sider

Om dette indlæg

Denne side indeholder et enkelt indlæg af Ole Wolf, udgivet d. 02.03.2007 07:51.

Forrige indlæg: Brænd de sorte

Næste indlæg:Indfødsretstest som propaganda

Find de nyeste indlæg på forsiden, eller søg i de ældre indlæg to find all content.