Linux sætter langt færre krav til ydelsen af hardwaren end Windows. Det giver naturligvis anledning til specielle anvendelsesmuligheder, for beskedne hardwarekrav kan dækkes af hardware, der ikke fylder så meget. På Mini-Itx.com er der vist et showcase med en lang række "case-moddings", der alle bygger på de meget små motherboards fra Via Technologies, idet der kan bygges en komplet computer i et vaffeljern, en cigarkasse, et byggesæt-rumskib eller en figur fra Futurama.
For mit vedkommende giver Linux anledning til en computer i køkkenet. Den er sammensat af et Via Epia 800 MHz motherboard, hvor CPU-blæseren er udskiftet med en af de meget lydsvage Papst-blæsere. Kabinettet er et Morex Cubid 3677 og en 80W DC/DC Converter som strømforsyning, der passer fint i kabinettet. Der er også plads til en slim-line CD-ROM og en notebook 2.5" harddisk.
Skærmen er en LG Electronics L1510SF touch screen. Den fungerer sammen med Ubuntu Linux, dog med små modifikationer.
Netværksforbindelsen klares vha. en wireless bridge til husets WLAN. Det kan helt sikkert klares med en USB wireless dongle i samarbejde med ndiswrapper eller noget tilsvarende, men nu havde jeg tilfældigvis en bridge liggende.
Skærmen og computeren fungerer nu sammen uden mus. Jeg har tilkoblet et tastatur, men i princippet burde det være muligt at bruge Gnome-desktoppens (som kommer med standard Ubuntu) on-screen tastatur til at levere tastatur-input til applikationerne ved at trykke på skærmen.
Det er muligt, at jeg vælger at fjerne tastaturet igen, men eftersom det i modsætning til en mus kan sættes op på væggen, er det ikke i vejen. Eventuelt vil jeg på et tidspunkt sætte en USB fjernbetjening på, så MythTV (se nedenfor) kan betjenes via denne, men det er langt fra sikkert.
Køkken-applikationerne er oplagte:
- Krecipes giver mulighed for at holde styr på opskrifterne. Ganske vist vil det noget omstændeligt at "indtaste" opskrifter fra køkken-computeren uden tastatur (hvis jeg vælger at fjerne det), men med en fælles database på serveren på kontoret kan vi tilføje nye opskrifter fra en hvilken som helst (linux) computer i huset.
- Indkøbssedler, hvor der vælges fra en række sædvanlige varer. Med en printer koblet til serveren på kontoret kan der hurtigt skrives en indkøbsseddel ud. Jeg har desværre ikke fundet en oplagt applikation til det.
- Vi har en MythTV-baseret server som medie-maskine i huset. Desværre var det nødvendigt at hente source-koden for MythTV og compile MythTV fra bunden, men det virker fint trods den begrænsede processorkraft.
- DemocracyTV kan vist vise fjernsyn fra online-medier, men jeg har aldrig eksperimenteret med det.
- Der kan vises film i køkkenet, men på grund af computerens placering i køkkenet er det ikke så relevant for vores vedkommende.
- Firefox er selvfølgelig lige så nyttig i køkkenet som andre steder.
- XMMS eller AmaroK kan bruges til at afspille musik, idet de henter musikken fra serveren på kontoret. MythTV har også en musikafspilningsfunktion.
- Last.fm kan afspille "radio" med lige netop ens egen smag i musik.
- Linux har flere løsninger på fotoalbums, hvor der med jævne mellemrum automatisk vælges et nyt billede.
Forslag til øvrige anvendelsesmuligheder, eller forslag til oplagte applikationer, modtages naturligvis gerne.
Hej!
Väldigt bra skriven artikel!
Jag var själv påväg att köra Windows Vista MediaCenter som har stöd för touchscreen, men nu när jag hittade din artikel så kommer jag självklart köra linux istället!
Hur går det med din köksdator? Är den fortfarande uppe och igång?
Mvh
Henrik
Den kører stadig fint, og fungerer i øjeblikket også vores "rigtige" fjernsyn, idet vores fjernsyn i stuen er gået i stykker. Det er især som TV og musikafspiller, at køkken-computeren får sin berettigelse.
I betragtning af, at vores maskine i køkkenet er en meget strømsvag computer med begrænset processorkraft er det i sig selv en besparelse i forhold til en Vista-baseret maskine. Den er også fysisk mindre. Jeg har tidligere eksperimenteret med Windows MCE 2005, men gav op til fordel for Linux.