Kapitalistisk succeshistorie

| No Comments |
Lixtal: 50Svær: Debatlitteratur og populærvidenskabelige artikler
  • aNyhed
  • Digg it!
  • Add to Technorati
  • Stumble It!
  • Google Bookmarks
  • Facebook
  • Facebook

Denne historie er taget fra det virkelige liv. Det er en historie om, hvordan man skaber kapital, og hvem kapitalen går til.

capitalist-pyramid-scheme.jpg

Der var en gang en me­get dyg­tig inge­niør. Han ar­bej­dede for et min­dre firma, og fik en ud­mær­ket løn. Med en ind­sats, der både var kon­cen­tre­ret og præ­cis, tjente fir­maet også flere penge end no­gen­sin­de før, og der var in­gen tvivl i fir­maet om, hvad fir­maets suc­ces skyld­tes. Han var den mest ef­fek­tive an­sat­te i fir­maet, der med inno­va­tive me­to­der og ar­bejd­som­hed fik for­bed­ret fir­maets ker­ne­pro­dukt, og satte de andre i stand til også at ar­bejde mere ef­fek­tivt.

Derpå blev han blev fyret. Han be­gik nem­lig den fejl at for­lange en løn­for­hø­jelse til den år­lige løn­for­hand­ling, der under hen­syn­tagen til andre fir­maers løn­ni­veau­er sva­rede til en per­son, der yde­de hans ind­sats.

Ingeniøren for­lod fir­maet efter en må­neds tid, og der skulle tre per­so­ner til at er­statte hans ar­bej­de. Det var ikke svært at fyre in­ge­ni­øren. Der havde væ­ret nogle sam­ar­bejds­pro­ble­mer mel­lem ham og en - alle­rede fyret - mel­lem­leder, som der blev hen­vist til, men ar­bejds­kon­trak­ten var så­dan skruet sam­men, at der egent­lig ikke var be­hov for nogen be­grun­delse for fyr­ingen. Fir­maet var dog i stand til at an­sætte de nye folk in­den­for løn­ram­mer sva­rende til en la­vere an­cien­ni­tet, så i det store hele blev fir­maet i stand til at spare penge ved at an­sætte de tre nye in­ge­niø­rer.

Set med kapitalistiske øjne er det en god historie. Firmaet effektiviserer sin arbejdsstyrke ved at erstatte de dygtige mennesker med billigere folk, der kan benytte sig af de metoder, som den tidligere, dygtige ingeniør havde dokumenteret. Omkostningerne går ned, og profitten stiger.
Nogle vil dog finde historien en kende uretfærdig overfor ingeniøren, også ud fra kapitalistiske principper. Han var jo netop utrolig dygtig til at skabe det overskud, som kapitalismen går ud på, at man skaber. I følge kapitalismens fortalere handler det om, at firmaer får flere penge, end de starter med, og at netop dette motiverer eller forsvarer, at kapitalen vokser; dem, der skaber kapitalen, får lov til at beholde den.
Eller rettere: Til dels.
Historien om ingeniøren viser, at kapitalismen ikke belønner de mennesker, der skaber kapitalen. Det kapitalistiske system belønner de mennesker, der ejer kapitalen. Kapitalismen belønner kun initiativ, hårdt arbejde og effektivitet, hvis det er ejerne af kapitalen, der udfører dette arbejde. Kapitalismen belønner ejerne så meget som muligt, og de ansatte så lidt som muligt.
De ansatte er som de uønskede stedbørn, der bliver forfordelt frem for de "rigtige" børn. I et firma med aktionærer og ansatte er aktionærerne de foretrukne børn, og de ansatte er de uønskede stedbørn, der bliver sat til at feje gulvene.
Naturligvis sætter aktionærerne også deres kapital på spil, og kunne investere andetsteds. Denne mobilitet af kapitalen øger presset på firmaet for at skabe overskud, for hvis firmaets evne til at skabe overskud svinder, forsvinder også firmaets mulighed for at rejse kapital. Aktionærerne løber bestemt den risiko, at hvis ikke firmaet tjener penge, så får de ikke betaling.
Men det gælder også de ansatte. Hvis ikke firmaet tjener penge, kan de se frem til en fyreseddel. Når kapitalismens fortalere siger, at kapitalismen belønner dem, der løber en risiko, så er det kun ejernes risiko og ejernes belønning, der er tale om.
Vores dygtige ingeniør påtog sig en risiko, klarede sig utrolig godt, og blev fyret. Hvis noget tilsvarende skete for en aktionær - dvs. at aktionæren påtog sig en risiko i firmaet, så sit indskud give anledning til stort overskud, og derefter fik sin investering og sit udbytte taget fra sig - ville aktionæren blive forståeligt rasende. Det burde man også blive på vegne af ingeniøren.
Historien om ingeniøren viser, at når virksomheden arbejder på at øge firmaets eller aktionærernes udbytte, flyttes der systematisk penge fra arbejderne til ejerne, der typisk udgør det rige mindretal. Dette system, der favoriserer interesserne hos én samfundsklasse, er ikke blot udemoratisk, men direkte ledt. Svinagtigheden skyldes ikke engang en form for menneskelig ondskabsfuldhed, men udspringer af et helt fundamentalt design af det kapitalistiske system. Den stigende forskel mellem rig og fattig er ikke en uheldig sideeffekt af kapitalismen, men er en forudsætning for, at systemet kan fungere.
Se også:

Leave a comment

Ældre indlæg

Sider

Om dette indlæg

Denne side indeholder et enkelt indlæg af Ole Wolf, udgivet d. 27.02.2008 06:42.

Forrige indlæg: Kan du ikke lide socialister?

Næste indlæg:Goatse og ytringsfriheden

Find de nyeste indlæg på forsiden, eller søg i de ældre indlæg to find all content.