Trajektorie

| No Comments |
Lixtal: 54Svær: Debatlitteratur og populærvidenskabelige artikler
  • aNyhed
  • Digg it!
  • Add to Technorati
  • Stumble It!
  • Google Bookmarks
  • Facebook
  • Facebook

Jeg tror ikke, at nogen lidelse eller glæde er givet af en overmenneskelig magt, der ønsker at prøve os eller hjælpe os. De skyldes tilfældigheder og vore egne handlinger, og ulykke er noget, som jeg og mine artsfæller må forholde os til på egen hånd i stedet for at støtte os til en sådan magt. Vi er ansvarlige for vore egne handlinger; ingen Gud vil belønne os, og ingen Djævel vil straffe os. Vi kan ikke forvente, at Gud reparerer vore fejltagelser, og vi kan ikke skyde skylden for dem på Djævelen i troen på, at den første vil tilgive os, og at den sidste fik os til det.

upoleret-diamant.jpg
Jeg tror ikke, at vi er væsner bundet af skæbnen eller over­na­tur­li­ge be­slut­nin­ger, men jeg tror heller ikke, at vi er frie. Jeg tror på en tre­e­nig­hed (om jeg tør bruge et sådant begreb) af di­a­mant­hård nød­ven­dig­hed, flygtig til­fæl­dig­hed eller mu­lig­hed samt frihed, og hvert in­di­vids liv er en zigzag-linie gennem til­væ­rel­sen, hvor hver be­væ­gel­se ri­co­chet­te­rer mod disse mod­sat­te og dog ba­lan­ce­ren­de ele­men­ter i tre­e­nig­he­den.
Den di­a­mant­hår­de nød­ven­dig­hed er de ufravi­ge­li­ge na­tur­love og miljøet, der be­græn­ser vore be­væ­gel­ser; døden er den ul­ti­ma­ti­ve af­græns­ning, men mindre åben­ly­se grænser sat af vores biologi og psy­ko­lo­gi er også kun alt for vir­ke­li­ge. Det er i dette fængsel for vores væren, at vi kan forsøge at blive unikke - en il­lu­sion af at undgå den hårde nød­ven­dig­hed.
Men i disse klippefaste begrænsninger opstår der flygtige tilfældigheder, som et lotteri eller en dødelig bilulykke, der kommer ud af intetheden. Vi kan håbe på eller frygte resultaterne, men vi kan ikke planlægge eller forhindre dem, og hvor diamanthård nødvendighed udsletter ethvert håb om ændring, er den flygtige tilfældighed det kaos i den ordnede nødvendighed, det vanvittige i det fornuftige, som ingen ville ønske at være foruden.
Og endelig er der frihed: Når lyn af tilfældighed skærer gennem skyggerne af fast nødvendighed, ser vi, at vi ikke er marionetter for en forestillet skæbne. Vi gør oprør mod den diamanthårde nødvendighed i forsøget på at kontrollere den kaotiske tilfældighed, og vi fornemmer, at vi måske udfordrer umuligheden. Instinktivt ønsker vi at bryde stasis, at bevæge os fremad, at udvikle os, og jo mere tilfreds, man er med stasis, desto mere vil man se dette oprør som ondt. Men mens frihed føles i øjeblikket, tager det en evighed i forhold til en menneskealder for friheden at bøje den diamanthårde nødvendighed.

Leave a comment

Ældre indlæg

Sider

Om dette indlæg

Denne side indeholder et enkelt indlæg af Ole Wolf, udgivet d. 02.04.2008 18:53.

Forrige indlæg: Genforeningsstrid splitter nationalister

Næste indlæg:Sygefravær

Find de nyeste indlæg på forsiden, eller søg i de ældre indlæg to find all content.