Holocaustbenægtelse som politisk redskab

| No Comments | 1 TrackBack |
Lixtal: 54Svær: Debatlitteratur og populærvidenskabelige artikler
  • aNyhed
  • Digg it!
  • Add to Technorati
  • Stumble It!
  • Google Bookmarks
  • Facebook
  • Facebook

Da 2. Verdenskrig var overstået, stod det klart for nazisterne, at jødeudryddelserne var det element i den nazistiske ideologi, der ville stå som den største hindring for fremtidig accept af ideologien. Det var derfor nødvendigt at overbevise omverdenen om, at jødeudryddelserne aldrig havde fundet sted.

holocaust-denial.jpg

Umid­del­bart efter 2. Ver­denskrig be­gynd­te na­zi­ster­ne derfor at udsende pam­flet­ter, der re­de­gjor­de for, at kon­cen­tra­tions­lej­re­ne blot var ar­bejds­le­je­re og ikke de ud­ryd­del­ses­lej­re­, som resten af verden havde fået øjnene op for. Na­zis­men havde aldrig stået bag jø­de­ud­ryd­del­ser, for­kla­re­de na­zi­ster­ne.

Siden da er me­to­der­ne til be­næg­tel­se af ho­lo­caust blevet for­bed­re­de, og be­nyt­ter sig i dag af de samme metoder, som især finder ud­bre­del­se blandt kon­spira­tions­te­o­re­ti­ke­re og re­li­gi­ø­se grup­pe­rin­ger: Giv indtryk af, at hi­sto­ri­ke­re er uenige - gerne om små og ube­ty­de­li­ge de­tal­jer - og benyt "ue­nig­he­den på feltet" som ar­gu­ment for, at der hersker en langt mere generel ue­nig­hed om selve grund­la­get. Ligesom i gen­dri­vel­se af kon­spira­tions­te­o­ri­er kræves der stor viden om området, hvis man skal imødegå ho­lo­caust­be­næg­ter­nes på­stan­de om, at ho­lo­caust skulle være en løgn.
Ho­lo­caust­be­næg­ter­nes "forsk­ning" er fo­ku­se­ret på at finde fejl, ikke på at finde svar. De tager fat i en detalje i en for­skers un­der­sø­gel­ser omkring ho­lo­caust, og sætter spørgs­må­ls­tegn ved den. Hvis der kan skabes usikkerhed omkring detaljen, benytter holocaustbenægterne dette forhold til at så tvivl om den pågældende forskning. For eksempel har holocaustbenægtere påpeget, at der ikke kan have været brugt giftgas i "brusebadene", idet denne giftgas ville have dræbt personalet. Denne indvending er umiddelbart rimelig, og er svær at imødegå, hvis ikke man f.eks. ved, at personalet bar gasmasker. Med denne oplysning kan man dog forvente at blive udsat for yderligere indvendinger: Selv med gasmasker ville personalet over længere tid tage skade. Man skal nu have en rimelig god indsigt i forholdene, før man kan afvise også denne indvending ved at påpege, at personalet ofte var medfanger, hvis helbred ikke blev sat i første række. Skal man imødegå yderligere indvendinger, er man nødt til at have en ganske usædvanlig viden om forholdene, og den første tvivl vil blive brugt af holocaustbenægterne som tegn på, at man begår rent gætværk. Også selv om detaljen er så lille og ubetydelig, at den drukner i al den øvrige evidens for udryddelserne.

Som enhver anden, der ikke er interesseret i svarene, vil en holocaustbenægter altid kunne spørge om mere, end ti eksperter kan svare på, og i en konfrontation mellem en holocaustbenægter og en ekspert har eksperten yderligere det handicap, at han/hun er nødt til at vide for at få ret, mens holocaustbenægteren kan få "ret" ved at være uvidende. Derfor havde den 18-årige nazist, som Avisen.dk konfronterede med en tidligere koncentrationslejrfange, legende let spil. (Den tidligere fange er trods sine oplevelser ikke mere ekspert i jødeudryddelserne på baggrund af sit fangenskab, end en vietnameser er ekspert i vietnamesisk indenrigspolitik på grund af sin nationalitet.)

Fremgangsmåden er velkendt fra konspirationsteoretikere, hvis evige modspørgsmål til enhver tænkelig forklaring er: "Jamen, hvordan vil du så forklare, at ..." ad nauseam, indtil de endelig får eksperterne til at sige: "Det ved vi ikke" om en ubetydelig detalje - og dermed føler konspirationsteoretikerne, at deres egen sag er blevet bevist.

Der er også eksempler på holocaustbenægtere, der har foregivet at begå forskning i holocaust, og som i løbet af deres forskning forudsigeligt nok er nået frem til andre resultater, end den etablerede forskning er nået frem til. Denne taktik har til hensigt at demonstrere, at "forskerne er uenige", idet det skaber et argument for, at man ikke uden videre skal tro på den etablerede forskning. (Taktikken er uden øvrig sammenligning blevet benyttet af Bush-administrationen, da der blev begået falsk forskning omkring drivhuseffekt, som alene havde til hensigt at give indtryk af så stor uenighed mellem eksperterne, at man fra politisk hold kunne forsvare at ignorere indsatsen mod global opvarmning.) For personer, der ikke er vant til videnskabelig metode, og som ikke umiddelbart kan gennemskue taktikken, kan det være svært at skille skidt fra kanel.

I en kommentar på Hjernevasken ses et eksempel på taktikken, hvor en vis "Balder" præsenterer oplysninger omkring holocaust, som har karakter af indbyrdes uenighed, hvilket benyttes som argument for, at man ikke skal tage en eneste af mulighederne seriøst: Hvis forskere er usikre på, om dødstallet var én million, fire millioner eller seks millioner, kan man skælde *enhver* person ud, der kommer med et tal. Det mere eller mindre implicitte argument lyder nu, at fordi stort set alle muligheder er blevet udskældt, kan man ikke automatisk tro på en bestemt af dem. Og eftersom man ikke kan tro på et eneste af dødstallene, så er der på elegant vis pludselig ingen døde. Men den vigtigste pointe overses, nemlig at dødstallet trods uenigheder om det præcise antal var enormt. Tilføj elementet af "forskning", der har til hensigt at forvanske eller forvirre, og der er endnu flere tal at være uenige om, men om der var to eller syv millioner døde ændrer ikke på det forhold, at der var et holocaust.

Holocaustbenægternes grundlæggende metode er at skabe usikkerhed omkring hele grundlaget for forskningningen: Kan man ikke forklare alle detaljerne (fordi de oftest er ligegyldige), eller er forskere uenige om detaljer, benyttes det som argument for at forkaste det hele.
Argumentet for, at så mange forskere har kunnet dokumentere holocaust, og for at forskere stadig i dag finder evidens for hidtil ukendte rædsler, er simpelt nok: Nazismens jødehad bygger på konspirationsteorier om, at verden er styret af jøder. Disse jøder har gennem en stor sammensværgelse skabt illusionen om et holocaust for at vinde sympati, mener nazisterne.
Der vil altid være forskere, der opdager en detalje, som ser ud til at være problematisk. Disse forskere kan adskilles fra holocaustbenægterne, ved at forskerne søger svar på forholdene omkring detaljen, mens benægterne benytter problematikkerne til atafvise forskningen.
Uanset metode og taktik er holocaustbenægternes motivation den samme, som da nazisterne udsendte benægtende pamfletter i den umiddelbare efterkrigstid: Holocaustbenægtelse er et politisk værktøj, som har til hensigt at legitimere nazismen. Der er ingen anden grund til at benægte holocaust, end hvis man ønsker at legitimere nazismen. De eneste, der har gavn af, og interesse i, benægtelse af holocaust, er nazister og deres sympatisører. Hvis en person er holocaustbenægter, er det derfor denne gruppe, personen falder i.

1 TrackBack

Den mytologiske nazist from Aminas og Oles sæbekasse on 06.01.2009 19:46

Generelt er det dårlig stil at sammenligne grupper, man ikke bryder sig om, med nazister. Det er til gengæld en så ofte forekommende taktik, at den ligefrem har fået et navn på Internettet: Godwins lov. "Loven" henviser til, at de... Read More

Leave a comment

Ældre indlæg

Sider

Om dette indlæg

Denne side indeholder et enkelt indlæg af Ole Wolf, udgivet d. 26.08.2008 15:51.

Forrige indlæg: Talmagi

Næste indlæg:Muslimsk hudfarve

Find de nyeste indlæg på forsiden, eller søg i de ældre indlæg to find all content.