Snobbe nedad

| No Comments |
Lixtal: 46Svær: Debatlitteratur og populærvidenskabelige artikler
  • aNyhed
  • Digg it!
  • Add to Technorati
  • Stumble It!
  • Google Bookmarks
  • Facebook
  • Facebook
Vi ved alle, hvad det vil sige at være en snob, eller hvad det vil sige at snobbe. Men de færreste ved, at man også kan snobbe nedad. Det er, når man gør sig dummere eller mere primitiv for at indynde sig hos folk, som ligger under ens intellektuelle niveau.

At snobbe nedad vil sige, at man mener, at "den jævne mand" eller "simple mennesker" er mere ærlige og mere ægte end de intellektuelle, som man opfatter som mennesker, der burer sig inde i elfenbenstårn. Hermed hæver jeg indsatsen på Rune Engelbreths indlæg om opfattelsen af Birthe Rønn Hornbech som en "ærlig politiker".
At snobbe nedad vil sige, at man tror, at tænkning og indlæring er vejen mod problemer, som gør folk ulykkelige, utilfredse, og får dem til at stille for mange spørgsmål.

Nørderne og de mere intelligente elever i landets skoler hånes af deres klassekammerater. Videnskab ses som spild af tid og penge. Politikere med en reel interesse i at sikre landets indbyggeres interesser taber valg, fordi de opfattes som for intellektuelle, for begavede, for forklarende - de taler ikke til den jævne mand. Det er årsagen til, at Dansk Folkeparti står så stærkt, for de giver indtryk af at tale "den jævne mands" sag.

Med den særlige opmærksomhed, som højrefløjen viser kristendommen i deres principgrundlag kunne man mistænke religion for at være en af kilderne til denne modstand mod den intellektualisme, som modsvarende karakteriserer venstrefløjen. Og hvis ikke man lige vil fremhæve kristendommen, behøver vi bare se på opblomstringen af New Age-forestillinger om astrologi, healing, og hvad der nu ellers fjerner forestillingen om, at en videnskabelig eller anden intellektuel indgangsvinkel skulle have merit.

Og så er er selvfølgelig populisme - forestillingen om, at den ærlige, hårdt (og sort) arbejdende masse bliver forrådt af en intellektuel elite, som ikke aner, hvad det vil sige at være menneske. Denne "jo lavere, desto bedre"-appel til den laveste fællesnævner straffer evner og talent, og belønner middelmådighed og ensartethed. Enhver populist hader og frygter en person med hjerne og uddannelse. Det er ikke tilfældigt, at diktaturer glorificerer anti-intellektualisme på samme måde som religioner gør: Et intelligent individ vil hurtigt stille spørgsmålstegn og se, hvad der er galt, men de tankeløse får er nemmere at kontrollere. Uddannelse er farlig og samfundsundergravende - det er smagsdommeri, som må fjernes fra bestillingen.

En intellektuel er i øvrigt ikke en person, der nødvendigvis er mere intelligent, eller som har mere viden end homo normalis. Det er såmænd bare en person, der værdsætter bevidstheden, tanken og en søgen efter viden. Dem er der desværre bare uhyggeligt få af. Der er til gengæld rigeligt med modstandere af intellektualisme, der ligefrem er stolte af, at de ikke tænker, og som synes, at "den jævne mand" nødvendigvis må have mere ret end de, der er udstyret med en fungerende hjerne.

Leave a comment

Ældre indlæg

Sider

Om dette indlæg

Denne side indeholder et enkelt indlæg af Ole Wolf, udgivet d. 13.09.2008 06:52.

Forrige indlæg: Action i Darfur

Næste indlæg:Terrorister vil forgifte Danmark!

Find de nyeste indlæg på forsiden, eller søg i de ældre indlæg to find all content.