Spørgsmål til militærhistorikerne

| 14 Comments |
Lixtal: 107Meget svær: Faglitteratur, afhandlinger, lærebøger, lovtekster
  • aNyhed
  • Digg it!
  • Add to Technorati
  • Stumble It!
  • Google Bookmarks
  • Facebook
  • Facebook
Jeg har ikke den store viden på dette felt, så jeg stiller spørgsmålet åbent:

Israels angreb på Gaza begås ud fra en antagelse om, at hvis Israel straffer det palæstinensiske folk kollektivt for Hamas' (mod-)angreb, så vil palæstinenserne til sidst vende sig mod Hamas.

Spørgsmål 1: Er der noget empirisk grundlag for at benytte denne taktik? Er det en taktik, som vi ud fra vores viden om andre konflikter vil kunne forvente, at Israel vil have succes med?

Spærgsmål 2: Er denne form for kollektiv straf lovlig i følge Genève-konventionen?

14 Comments

Richard Falk, FNs sær-rapportør for menneskerettigheder i de besatte områder, besvarer dit spørgsmål nr. 2:

"The Israeli airstrikes on the Gaza Strip represent severe and massive violations of international humanitarian law as defined in the Geneva Conventions, both in regard to the obligations of an Occupying Power and in the requirements of the laws of war.

Those violations include:

Collective punishment - the entire 1.5 million people who live in the crowded Gaza Strip are being punished for the actions of a few militants.

Targeting civilians - the airstrikes were aimed at civilian areas in one of the most crowded stretches of land in the world, certainly the most densely populated area of the Middle East.

Disproportionate military response - the airstrikes have not only destroyed every police and security office of Gaza's elected government, but have killed and injured hundreds of civilians; at least one strike reportedly hit groups of students attempting to find transportation home from the university."

Dec 31, 2008

Anrebet er ikke en kolektiv straf. Israel har alle militære forudsætninger for at dræbe flere hundrede tusinde palænstinensere på en eftermiddag, hvis de ønskede at straffe dem kollektivt. Det gør de ikke. De er oven i købet gået igang med at bruge DIME-bomber, som har en blast radius på bare 5 meter. Næppe et våben man ville bruge, hvis man ønskede at straffe palænstinenserne kollektivt.

@ Ole, du skriver: Israel har endda selv argumenteret for, at de begår modangreb for at vende civilbefolkningen mod Hamas. Hvis det ikke er kollektiv afstraffelse, så ved jeg ikke, hvad det er.

WJ: Det er flot at du selv indrømmer din uvidenhed. Kollektiv straf er en forsøg på at straffe en hel gruppe for et enkelt medlem eller en del af gruppens handlinger.

At have et ønske om at civilbefolkningen indtager en bestemt holdning til Hamas gør ikke angrebet til kollektiv afstraffelse, medmindre mn antager at Hamas-fjendtlighed i sig selv er en straf.

@ Ole: Det er dig selv der indrømmer at enten er kollektiv straf at begå angreb for at vende befolkningen mod en bestemt gruppe, eler også er du uvidende om hvad kollektiv straf er. Det er dig der omtaler din egen uidenhed, og jeg viser dig den respekt det er at tage din selverkendelse til efterretning.

Det er selvfølgelig ikke et kriterie at den sidste palænstinenser skal dø for at der er tale om kollektiv afstraffelse. Det har jeg aldrig påstået, det vil intet menneske påstå.

Jeg er ikke ekspert, men det behøver man vist heller ikke at være, for at at kunne være dig behjælpelig:

Spørgsmål 1: Er der noget empirisk grundlag for at benytte denne taktik? Er det en taktik, som vi ud fra vores viden om andre konflikter vil kunne forvente, at Israel vil have succes med?

ad a) Ja, den virkede fint i 2. verdenskrig; ad b) men man skal nok slå langt hårdere end de humane israelere kan få over deres hjerter, så nej, næppe.

Spørgsmål 2: Er denne form for kollektiv straf lovlig i følge Genève-konventionen?

Ja, det kaldes krig...

Per

Lidt pædagogisk oplysning:

Brandbombningerne af Tokyo, samt atombomberne over Hiroshima og Nagasaki stoppede al Japansk modstandskamp.

Brandbomberne over... ja, over alle større tyske byer samt invasion af selve Tyskland med massiv overmagt og skånselsløs vilje til sejr stoppede Nazi-Tysklands modstandskamp.

Hamas er ikke anderledes, men akkurat som nazisterne skal de møde en ubøjelig næve af stål, der tværer dem ud, så resterne af dem løber grædende hjem til mor.

Der findes ikke længere en sådan vilje i vesten eller i Israel, derfor bliver konflikten 'perpetual'...

Per

Som jeg sagde, vent til du bliver ædru.

Hold dig dog til at udtale dig om noget du ved noget om, medmindre det selvfølgelig afholder dig fra at sige noget som helst - det ville være begrædeligt: underholdningsværdien er emminent...

Pointen med de eksempler, du bringer her, var hverken at de var gengældelse eller forsøg på at sætte befolkningerne op mod deres regeringer. De var derimod militær magtdemonstration og udmarvning af landene.

Du motivananlyserer i det uendelige, det er tydeligvis din alkohol - velbekomme...

Per

Leave a comment

Ældre indlæg

Sider

Om dette indlæg

Denne side indeholder et enkelt indlæg af Ole Wolf, udgivet d. 04.01.2009 18:45.

Forrige indlæg: Kerneværdier på blot 14 ord

Næste indlæg:Horoskop for ny liberal alliance

Find de nyeste indlæg på forsiden, eller søg i de ældre indlæg to find all content.