Undervisning i magisk tænkning

| No Comments |
Lixtal: 52Svær: Debatlitteratur og populærvidenskabelige artikler
  • aNyhed
  • Digg it!
  • Add to Technorati
  • Stumble It!
  • Google Bookmarks
  • Facebook
  • Facebook
Kristendommen udgør en væsentlig del af den danske kultur, og derfor skal børn også undervises særligt om (eller i, hvis man ønsker forkyndelse) netop denne religion i skolen. Det er simpelt hen en undervisning i at være dansk. Sådan lyder argumentet fra selv ateister og ikke-kristne troende.

Jeg må afvise argumentet med en simpel observation:
I den danske folketro har kristendommen langt mindre betydning i dagligdagen end en række øvrige religiøse forestillinger. Hvis man åbner en normal avis (dvs. en avis, der ikke som f.eks. Kristeligt Dagblad er målrettet religiøst orienteret), er der sjældent en fast klumme til kristendommen. Til gengæld har de aviser og ugeblade, der nyder stor udbredelse i befolkningen, en fast tilknyttet astrolog, der dagligt eller ugentligt bringer horoskopet for dem, der tror på den slags.

Og det er der mange, der gør. Åbenlyst virkningsløse metoder og forestillinger - homøopati, krystalhealing, numerologi, astrologi, biorytmer, clairvoyance, astralrejser, og hvad ved jeg - er der flere her i landet, der oprigtigt tror på, end at der blev født en halvgud af en mor, der var jomfru og en far, der var gud, og som blev slået ihjel og blev levende igen for at forsvinde op i Himlen, og som hører efter, når vi snakker til ham.

Det betyder, at disse alternative religiøse forestillinger har langt større betydning for den almindelige dansker i hans eller hendes dagligdag, end kristendommen har. Der er ingen, der indretter deres liv efter, hvad de mener, at kristendommen har at sige om det. I stedet bliver hjemmet møbleret efter feng shui-principper, vigtige beslutninger indebærer konsulentbistand fra en astrolog, børnene bliver navngivet efter numerologens anvisninger, lægens recept bliver suppleret med homoøpatiske "blandinger" og fjernhealing, og på jobbet får man NLP-coaching. Men det er de færreste, der beder til den kristne gud om hjælpen. I hverdagen har New Age-religiøse forestillinger således langt større praktisk betydning for den almindelige dansker end kristendommen.

Hvis man skulle undervise i kristendommen på grund af dens betydning for det at være dansk, så må den derfor under alle omstændigheder komme i anden række i forhold til astrologi, fjernhealing, numerologi og alle de andre ting, der virkelig betyder noget for så mange danskere. Hvis man argumenterer for, at undervisning i kristendom er nødvendig for at lære at begå sig som dansker i Danmark, så argumenterer man også for, at undervisning i en lang række New Age-forestillinger er nødvendig.

Leave a comment

Ældre indlæg

Sider

Om dette indlæg

Denne side indeholder et enkelt indlæg af Ole Wolf, udgivet d. 20.01.2009 09:46.

Forrige indlæg: Esoterisk nazisme

Næste indlæg:Hjælp til Pirate Bay-blokerede TDC-brugere

Find de nyeste indlæg på forsiden, eller søg i de ældre indlæg to find all content.