QR-koder til hurtig informationssøgning

| No Comments |
Lixtal: 41Middel: Dag- og ugeblade
  • aNyhed
  • Digg it!
  • Add to Technorati
  • Stumble It!
  • Google Bookmarks
  • Facebook
  • Facebook

Kender du fornemmelsen af at stå i en butik, hvor du ser på en vare og godt kunne tænke dig at vide mere om den? Du savner din mulighed for at slå op på varens hjemmeside på din computer, men den står derhjemme. Godt nok har du din mobiltelefon, som sikkert giver dig adgang til nettet via mobiltelefonens indbyggede browser (eller måske med f.eks. Opera), men det er lidt besværligt at google via en mobiltelefon.

Eller måske har du en sag, som du går op i, og du kunne godt tænke dig at henvise andre folk til en webadresse, hvor de kan se mere. Men hvis ikke den pågældende sag har en meget påfaldende og interessant webadresse, så husker folk den nok ikke, hvis du sætter webadressen på f.eks. din taske eller dit tøj.

Semapedia

Her er det, at de så­kald­te QR-koder kommer ind i bil­le­det. De ser ud som på bil­le­det, der er vist her til højre. En QR-kode er en "streg­ko­de" i to di­men­sio­ner, dvs. et da­ta­for­mat, der in­de­hol­der f.eks. en we­badres­se, et te­le­fon­num­mer eller en anden kort tekst (eller faktisk en hvilken som helst in­for­ma­tion, der kan gemmes i et da­ta­for­mat). Du har måske set de mær­ke­li­ge sort/hvide mønstre i va­re­ka­ta­lo­ger, eller du har måske set dem påsyet en persons jakke. Eller måske har du hørt om dem under navnene "se­ma­co­des" eller "tags".

Med de fleste mo­bil­te­le­fo­ner kan man snildt tage et billede af QR-koden, og med pas­sen­de softwa­re på te­le­fo­nen kan den dekode bil­le­det og au­to­ma­tisk besøge webs­i­den, for­be­re­de en SMS til et angivet nummer, eller måske blot vise en kort, be­skri­ven­de tekst. Det særlige ved QR-koderne er således, at man lige på stedet kan få mere information om et emne.

Dermed åbnes der muligheder for at benytte en QR-kode i toppen af et brev, som stofmærker påsyet ens tøj eller taske, i reklamekataloger, på billboards, som stickers - ja, hvorsomhelst. Indehaveren af en telefon med QR-software kan tage et billede af koden og derpå hurtigt få mere information om en vare, en seværdighed, en virksomhed, osv.

QR-kode til sæbekassen

Du kan selv frem­stil­le QR-koder online via bl.a. firmaet Kaywa. Koden til venstre, der hen­vi­ser til in­de­væ­ren­de blog, er frem­stil­let med Kaywas QR-ko­de­ge­ne­ra­tor. En in­te­r­es­sant mu­lig­hed for at frem­stil­le QR-koder er Se­ma­pe­dia, der har til hensigt at frem­stil­le QR-koder, der linker til en Wikipe­dia-artikel, som du selv vælger.

Kaywa til­by­der også gratis softwa­re, der er lige til at down­lo­a­de via mo­bil­te­le­fo­nen. Det er et Java-program på ca. 150 Kbytes, og un­der­støt­ter de fleste po­pu­læ­re mo­bil­te­le­fo­ner. Det kan være nød­ven­digt at skulle give pro­gram­met til­la­del­se til at benytte din te­le­fons kamera samt til at gå online, men det er en del af te­le­fo­nens ind­byg­ge­de sik­ker­hed. Hvis ikke du finder din telefon på deres liste over understøttede telefoner, er det muligt, at du kan benytte en telefon, der minder om den. Jeg fandt f.eks. ud af, at min SonyEricsson C902 ikke var understøttet, men at softwaren til en K800i virker upåklageligt. Alternativt kan du også bruge I-nigmas QR-dekoder, der kan det samme.

Teknologien er mig bekendt endnu ikke specielt udbredt her i landet, måske især fordi almindelige brugere ikke kender til teknologien, og fordi QR-software (endnu!) ikke er en del af en almindelig mobiltelefons software. Det forlyder, at teknologien allerede i nogen tid har været det helt store hit i Japan, hvor mobiltelefonen i høj grad udgør en integreret del af hverdagen.

Leave a comment

Ældre indlæg

Sider

Om dette indlæg

Denne side indeholder et enkelt indlæg af Ole Wolf, udgivet d. 01.02.2009 13:23.

Forrige indlæg: Virkelighedens hvide klovn

Næste indlæg:Skattebetaling for religiøs behandling

Find de nyeste indlæg på forsiden, eller søg i de ældre indlæg to find all content.