Abdul Wahid Pedersen er blevet kritiseret for det. Asmaa Abdol-Hamid er blevet kritiseret for det. Fatih Alev er blevet kritiseret for det: De har alle udtrykt sig så tvetydigt om deres holdning til dødsstraf, at ingen ved, hvor man har dem. På den ene side har de sagt ganske ligeud, at deres religion påbyder dødsstraf for diverse forseelser mod religionen; og på den anden side har de sagt, at den slags ikke er tilladeligt.
Når de således er blevet bedt om at tage stilling til et spørgsmål, som der kun kan være ét svar på, har de alligevel valgt at svare både ja og nej. Så kan man vælge en af to ting. Enten kan man vælge at høre, hvad man gerne vil høre (og her vælger den skingre højrefløj konsekvent at høre muslimerne være fortalere for dødsstraf, mens venstrefløjen hører dem tage afstand fra det), eller også kan man prøve at forstå, hvad det egentlig er, de siger.
Det sidste er heldigvis ikke så svært. Det kræver bare, at man et øjeblik "krydser over" og ser det fra deres side.
Så prøv det: Forstå, at Koranen aksiomatisk er Guds ord. Det er helt meningsløst at diskutere det, for selvfølgelig er den det. Derfor er det også unødvendigt at diskutere, hvorvidt det, der står i den, er rigtigt. Selvfølgelig er det rigtigt, for det er jo Guds ord. Hvis ikke man forstår det, ligger fejlen hos en selv. Det er i hvert fald ikke i Koranen. Hvis man er i tvivl, så er det Koranen, man må henvise til, og herefter er det ens eget problem, hvis ikke man kan finde hoved og hale i den.
Det er rimeligt, at mennesker kan have svært ved at forstå de guddommelige ord, ikke mindst så mange århundreder efter de blev skrevet ned. Med denne større mulighed for tvivl er der så megen desto mere grund til at insistere på, at teksten må være rigtig.
Hvorom alt er, så modsiger man ikke Koranen. Ikke fordi man ikke må, men fordi det er lige så indlysende forkert som at forsøge at modsige tyngdekraften. Af samme grund skal man ikke sætte sig op mod Guds vilje, for den er lige så stålsat og selvfølgelig, og er i øvrigt til for at hjælpe dig.
Nu kan vi forlade muslimernes verdensbillede igen. Og husk, at det ikke er mere mærkeligt, end når kristne helt oprigtigt tror, at deres Gud har skabt Jorden eller har særlige planer med mennesket. Sådan er det bare - i deres verdensbillede.
Når det står i Koranen (eller rettere, i Hadith, men den har jo omtrent samme sandhedsstatus), at visse forbrydelser straffes med stening, så er det en af selvfølgelighederne, som man ikke stiller spørgsmålstegn ved. De selvsamme muslimer lever imidlertid i retssamfund rundt omkring i verden, og det er de færreste retssamfund - også muslimske - der tillader dødsstraf. Selv i de stater, hvor dødsstraf er tilladt, er stening, pisk eller lemlæstelse det som regel ikke. Hvis muslimer virkelig levede så meget efter Koranen, som de selv siger, så ville der helt bogstaveligt talt flyve væsentlig flere sten gennem luften, end der gør i dag.
De er dermed fanget i et forklaringsproblem. De viser med deres adfærd, at de faktisk ikke ønsker et samfund, der er indrettet efter Koranens forskrifter. Men omvendt skal de insistere på, at Koranen er sandheden, og at man ikke skal gå imod Guds vilje. I praksis løser man problemet med denne kognitive dissonans ved at gøre én ting og hævde en anden. Det kræver kun to regler:
1. Man må aldrig indrømme åbent, at man bevidst går imod Guds vilje.
2. Man må aldrig afsløre disse to regler.
Det kan man jo så kalde hykleri, hvis man vil, men måske skal man bare glædes over, at muslimer i praksis er mere moderate i deres adfærd, end den til tider temmelig kompromisløse religiøse retorik giver anledning til. Thorkild Grossbøll kan sikkert tale med om, at man nogle gange forventes at bruge en hårdere retorik, end man egentlig selv føler, man står inde for.
Det går også fint, så længe der ikke er nogen, der spørger. Når det sker (og det gør det i et debatsamfund som vores, der ikke vil acceptere regel nr. 1), og man skal forklare sig, er man nødt til tale med kløvet tunge: Man skal som rettroende muslim insistere på, at Koranen er Guds ord, og at man skal følge den. Men samtidig skal man insistere på, at de selv og deres følgere skal følge landets love. Når der er konflikt mellem Koranens bud og landets love, så er de nødt til at give begge dele ret.
Dermed opstår den dobbelttydighed, der karakteriserer Abdul Wahid Pedersen m.fl. Det bliver en øvelse i diplomati. Abdul Wahid Pedersen har således forklaret, at en stenings-dom kun kan udmåles i kalifatet, der er den muslimske idealstat. Men da der ikke findes noget kalifat nogen steder, kan man ikke dømme folk til stening. Dermed kan han slippe afsted med at sige begge dele på én gang, idet han indfører et kunstigt forbehold.
Asmaa Abdol-Hamid har også brændt de logiske fingre på dette punkt. Hun går ind for menneskerettigheder og for lighed mellem kønnene, men hvis hun udspørges om det, må hun nødvendigvis stadig insistere på Koranens korrekthed. I vage termer han hun således forklaret, at hun religiøst går ind for dødsstraf, mens hun politisk er imod.
Konventionelt betyder den slags formuleringer i en debat, at man kun afstår fra sin overbevisning af formalitetshensyn, og at man nok skal forsøge at føre sin holdning igennem alligevel. Dermed får højrefløjen et kort på hånden i form af et eksempel på ekstremistiske udtalelser, men kortet har kun denne værdi, hvis den pågældende muslim følger disse regler for formuleringer i en debat. Og det gør de jo netop ikke, hvis de skal overholde førnævnte regel nr. 1. Man skal ikke være ekspert i Wittgenstein for at indse, at det er svært at få et klart svar i en sådan diskussion, hvor man ikke er enige om debatreglerne.
Her i Vesten er vi vant til, at den kristne Gud kan læse vore tanker og intentioner, og at det er vigtigt, at vi praktiserer, hvad vi prædiker. Men dette er en særlig egenskab ved den kristne Gud, som ikke alle andre guder besidder. Andre religioner kan sagtens slippe afsted med at blæse på deres guder - blot de ikke siger det så højt, at deres guder hører det. Den jødiske Jahve var ligefrem modtagelig for forhandling, indtil den blev kristnet i det Nye Testamente. Med reformationen strammede Nordeuropa situationen yderligere, idet man nu heller ikke længere kunne betale sig fra sine religiøse forseelser, og dermed gjorde det endnu vigtigere at være sikker på, at man opførte sig, som Gud formodedes at ønske det.
Retorikken omkring Koranen ikke skal derfor ikke tages så bogstaveligt, som vi i Vesten er vant til, at man skal tolke en religiøs tekst. Det er kun her i Vesten, at vi har tradition for at tro, at vores guder ved, hvad vi i virkeligheden mener. Det er kun her, at vi har en tradition for at tro, at man risikerer en lang tid i Helvede for at hævde ét overfor sin gud og gøre noget helt andet i praksis.
Det betyder også, at man ikke kan udlede, at f.eks. Abdul Wahid Pedersen eller Asmaa Abdol-Hamid skulle være ekstremistiske på baggrund af deres udtalelser om dødsstraf. I stedet må man tage udgangspunkt i deres øvrige holdninger, som ikke er "bundet" af religiøse regler for omtale (dvs. regel nr. 1), og vurdere, om disse holdninger giver anledning til bekymring. Hvis ikke disse holdningerne giver anledning til at opfatte personen som en ekstremist, så er vedkommende det nok heller ikke, uanset hvor godt vedkommede husker sine koranvers.
Der findes en anden mulighed, nemlig at erkende, at Koranen og hadith er blevet til i en tid og en kontekst, og at især Koranen foreskriver regler og herunder straffe, der var i god overensstemmelse med tidens retsopfattelse - dvs. Mekka ca. år 620.
I dag har tiden ændret sig, og ligesom Koranen dengang indførte regler, der var humane og retfærdige i den tid, hvor de blev formuleret, skal islam i dag udforme nye regler, der vil være humane og retfærdige i dag og bl.a. indregner menneskerettighederne.
Dette sysnpunkt blev bl.a. fremført af den ikke synderligt vestligt påvirkede sudaneser Mahmoud Muhammad Taha, som jeg selv har skrevet lidt om her:
http://www.modspil.dk/politik/den_moderate_martyr.html
Fra denne vinkel er spørgsmålet selvfølgelig mest en intern diskussion i islam - det er ikke så interessant, hvad vi ikke-muslimer mener om, hvad der "bør" være islamisk ret.
I Mellemøsten er det i øvrigt slet ikke svært at finde muslimer, der lige ud siger, at de er modstandere af stening og dødsstraf i almindelighed. Måske awp og fatih alev har særligt svært ved det, fordi de er imamer; en slags "præstesyge"?
Ja, retsopfattelserne var noget anderledes dengang, end de er i dag, både i Mellemøsten og i Europa. Derfor er det rimeligt, at der indgår ting i Koranen (og Bibelen), som i dag opfattes barbariske.
Spørgsmålet er så, hvorfor de muslimske imamer så ikke bare fremfører dette argument, og siger, at Koranens eller Hadiths anvisninger ikke skal tages til efterretning i dag. I stedet går Abdul Wahid Pedersen den besværlige omvej med vold på logikken for på én gang at sige god for hele Koranen og tage afstand fra den.
Så selv om Koranen måske var mere tidssvarende dengang end nu (duh!), så forklarer det ikke, hvorfor Abdul et. al. insisterer på, at den holder vand i dag - tværtimod gør det jo bare hans sag endnu værre. Forklaringen dur derfor ikke som "en anden mulighed".
Spørgsmålet er så, hvorfor de muslimske imamer så ikke bare fremfører dette argument, og siger, at Koranens eller Hadiths anvisninger ikke skal tages til efterretning i dag.
Svar: Det er der også islamiske tænkere, der gør, f.eks. Taha. Og så har de forskellige retsskoler forskellige meninger om alle disse spørgsmål.
Med al respekt for AWP og Alev er de ikke de eneste imamer i verden med en mening om, hvordan islams retsopfattelse kan passe ind i den moderne verden. Og i Mellemøsten brænder mange af disse spørgsmål nok lidt mere på, og derfor kan du måske få mere intelligente og nuancerede svar, hvis du taler med liberale troende derfra.
Men din diagnose af de danske imamer er nok 100% korrekt. Vil de undsige stening? Nej. Betyder det, at de kunne tænke sig, at stening blev indført i Danmark endsige praktiseret noget som helst sted i verden? Nej. Der er intet, der tyder på, at de overhovedet går ind for dødsstraf under nogen form. Det kan de endda sagtens sige højt. Men de vil ikke tage afstand fra det *principielt*, fordi det ville være at tage afstand fra Koranen og Hadith.
Og hermed gør de ikke noget, der er værre, end hvad den fundamentalistiske folkekirkepræst, der ikke vil "tage afstand" fra Guds ødelæggelse af Sodoma og Gomorra. Dette her generelle pres for at man pinedød skal "tage afstand" fra alle mulige ting, som de pressende har fået på hjernen, er i forvejen til at brække sig over, synes jeg.
Lad mig citere en tidligere tænker på området: "Ve jer, I skriftkloge og farisæere, I hyklere! thi I giver tiende af mynte og dild og kommen og har forsømt det i loven, der har større vægt: ret og barmhjertighed og troskab." (Mattæus 23, 23)
Eller mere moderne: Vi lever i en tid, hvor vi forventes at heppe på flyvemaskiner, der hælder ild ud over kvinder og børn fra sikker afstand i luften, og alligevel forventes vi at gå op i, om piloternes modstandere dømmer deres fjender til døden på den ene eller den anden måde, eller om de har den ene eller den anden undskyldning for at forlige sig med fortiden. Who cares?
PS: De captchas er stadig svære at læse :-)
Ja, det er helt rigtigt, at jeg overhovedet ikke har draget de folk, der bor i Mellemøsten, ind i ligningen. Jeg overvejede det kort, men besluttede mig for, at det nok bare ville komplicere sagen. Det var blot nogle enkelte navngivne folk (især Abdul Wahid Pedersen), jeg ville trække frem.
Hvis man først ser mod øst, finder man mange eksempler på, at muslimer ikke opfører sig, sådan som kristne sig om dem. Tag nu bare Muhammed-sagen: Der er rige mængder af afbildninger af Muhammed begået af muslimer.
Og ser man bare lidt længere mod syd, finder kan kristne, der ikke opfører sig sådan, som kristne siger om dem. Der er en del sjove eksempler fra kristne samfund i de landlige områder i Afrika, hvor børn bliver kogt levende for at uddrive dæmoner fra deres mødre, og hvor hekse bliver stenet ihjel.
PS. Hvis du ikke kan lidt CAPTCHA, så kan du bare logge ind, kan du. :-P
Jeg fik denne kommentar :
"Der opstod en fejl under modtagelsen af din kommentar af følgende årsag:
Text entered was wrong. Try again. "
øh....?
Martin: Du skrev vel noget, der ikke passede. :)
Jeg har ikke set denne fejl før, men det ser da ud til, at det var en enkeltstående situation. I øvrigt indeholder blog-softwaren ikke en dansk oversættelse, så det ligner en form for sign-in ting fra f.eks. Facebook eller sådan noget, som derfor ikke kan tilskrives blog-softwaren.
tænkte nok at det var en automatiseret måde at fratage mig min ytringsfrihed på :-)
( Fik den samme fejl igen..... og blev lidt træt da det nu er anden gang at et længere indlæg forsvinder....)