Regeringen er forståeligt nervøs for valgdeltagelsen ved Europaparlamentsvalget den 7. juni, hvor der også skal stemmes om en ændring af tronfølgeloven. Danskerne plejer nemlig ikke være specielt interesserede i valget til Europaparlamentet.
Det er dog især ændringen af tronfølgeloven, der er bekymrer den borgerlige regering, skriver Politiken, og derfor vil regeringen lave en oplysningskampagne. Det er jo sådan, at kongehuset om nogen symboliserer konservative værdier, og derfor er det vigtigt for en borgerlig regering, at kongehuset bliver fremhævet, for et velpromoveret kongehus er borgerlig propaganda. I denne sammenhæng er det mindre vigtigt for regeringen, hvad det er i tronfølgeloven, danskerne tager stilling til, end det er at lave en kampagne, der fremhæver kongehuset. Kampagnen for kongehuset er i sig selv en kampagne for borgerlige værdier, og dermed en fordel for regeringen.
Personligt overvejer jeg at stemme imod en ændring af tronfølgeloven. Ganske vist går jeg ind for ligestilling mellem kønnene, men jeg er samtidigt inderligt imod, at der findes en struktureret ulighed i form af bl.a. eksistensen af et kongehus. Det virker slet og ret forkert, hvis jeg stemmer "for" lighed i en afstemning, der kun har relevans indenfor rammerne af et system, hvis eksistens er udtryk for ulighed.
Kongehuset er et eksempel på ulighed, og det vil det stadig være, hvis tronfølgeloven bliver ændret. Kongehuset skal på ingen måde kunne bruges som godt eksempel på "udvikling i retning af større lighed", for det vil stadig ligge langt tilbage i feltet hvad angår lighed i det øvrige samfund. Den ulighed, der er mellem kongehuset og den almindelige dansker, er langt større end den ulighed, der er mellem mænd og kvinder.
Når Lene Espersen (K) omtaler det som "det ligestillingsmæssige fremskridt, der er i lovændringen", som hun ønsker "en massiv folkelig opbakning bag", så bruger hun kongehuset som foregangseksempel på en ulighed, der er langt tilbagestående, men som til gengæld passer hendes regering yderst fint.
Jeg vil hellere markere, at kongehuset er en manifestation af ulighed, og at de konservative værdier, det repræsenterer, pr. definition ikke er tidssvarende. For selv om den førstefødte tronarving er en dreng, og afstemningens udfald af denne grund er ligegyldig de næste par generationers tid, så ønsker jeg at bidrage til at vise, at kongehuset er en forældet institution med hensyn til humanistisk opfattelse.
Leave a comment