Indbygget fortjeneste

| No Comments |
Lixtal: 57Meget svær: Faglitteratur, afhandlinger, lærebøger, lovtekster
  • aNyhed
  • Digg it!
  • Add to Technorati
  • Stumble It!
  • Google Bookmarks
  • Facebook
  • Facebook
En bekendt fra bankverdenen har fortalt mig om, hvordan gebyrer er tænkt ind bankens softwaredesign. For de ikke indviede udgør et softwaredesign det "nederste" niveau af beskrivelsen af softwaren; når man har dette design, er man i stand til at fremstille selve den kode, der udgør softwaren. Designet er en form for præcisering af softwarens såkaldte arkitektur, der er en skitse for, hvordan softwaren indfrier de krav, der er stillet til produktet.

Kravene til produktet dækker mange aspekter lige fra hvad produktet skal levere (f.eks. mulighed for at få en kontoopgørelse som PDF eller mulighed for en postkasse til kommunikation med sin bankrådgiver) til identifikation af, hvordan produktet bliver brugervenligt eller sikkert.

Et af kravene til bankens software er, at softwaren skal kunne registrere gebyr for alt. I følge min bekendte blev der i den pågældende store bank ikke fremstillet et system, uden at der på hver eneste tænkelig transaktion blev tilføjet et felt i transaktionsdatabasen, hvor man kunne slå gebyr til eller fra, samt fastsætte gebyrets størrelse. Der kan således med et tastetryk lægges gebyr på en hvilken som helst bankoperation, lige fra veksling af penge og handel med værdipapirer til saldoopgørelse og login.

Med det i baghovedet er der god grund til at være nervøs for, at PBS - der er ejet af bankerne - på et tidspunkt tager gebyr for NemID-papirkortet. Hvis ikke direkte, så indirekte ved at afkræve transaktionsgebyrer af virksomhederne, der benytter NemID, hvorpå disse virksomheder er "nødsaget" til at indføre gebyr eller kanaliserer udgiften over på varernes priser. Hvis PBS har designet NemID på samme måde, som banker designer software, vil bankerne med gårsdagens introduktion af NemID fremover være i stand til at opkræve gebyr for ethvert login på en statslig eller kommunal side, der benytter NemID.

Leave a comment

Ældre indlæg

Sider

Om dette indlæg

Denne side indeholder et enkelt indlæg af Ole Wolf, udgivet d. 02.07.2010 09:26.

Forrige indlæg: Ingen Jesus hos Josefus

Næste indlæg:Spørgsmål til NemID

Find de nyeste indlæg på forsiden, eller søg i de ældre indlæg to find all content.