Med fjender som disse

| No Comments |
Lixtal: 60Meget svær: Faglitteratur, afhandlinger, lærebøger, lovtekster
  • aNyhed
  • Digg it!
  • Add to Technorati
  • Stumble It!
  • Google Bookmarks
  • Facebook
  • Facebook

I går bragte omtrent samtlige medier historien om, at Dansk Folkeparti var kommet til at bruge et nazilogo i en annonce i et lokalblad. Logoet var blevet spottet af Niels Gisli, og herefter blev historien bragt i Sjællands Nyheder, hvor jeg blev interviewet. Herefter eksploderede nyheden om, at Dansk Folkeparti havde benyttet en satirisk modifikation af deres logo, som jeg havde designet.

Min første reaktion var, at det sikkert var nogen, der tog gas på Dansk Folkeparti. Men eftersom det i så fald både ville være en joke af en art, der kunne få strafretslige konsekvenser, og en noget dyr spøg i form af betaling for en annonce, gættede jeg på, at det sikkert var en teknisk fejl begået af en uheldig designer, der snart ville blive mødt med erstatningskrav fra Dansk Folkeparti.

Som sidste mulighed gættede jeg på, at Dansk Folkeparti selv havde fremstillet annoncen og bevidst valgt logoet. Derfor svarede jeg, at mens det sikkert var et udtryk for den sædvanlige mangel på begavelse i Dansk Folkeparti, så kunne jeg ikke udelukke, at Dansk Folkepartis lokalformand virkelig havde ønsket at sende et signal, der ikke er fuldstændig uønsket hos Dansk Folkeparti. Eller sagt lidt mere ligeud: Det var reelt muligt, at lokalformanden ønskede at tiltrække folk fra den absolut yderste højrefløj.

Til spørgsmålet om, hvorvidt jeg ville rejse sag om copyright, svarede jeg nej. På det tidspunkt havde jeg ganske vist glemt, at jeg i mit oprindelige indlæg havde skrevet, at logoet kunne benyttes vederlagsfrit, men jeg svarede, at det ganske enkelt var for komisk, at Dansk Folkeparti selv benyttede det logo, som jeg havde fremstillet som hån og satire mod partiet.

I diverse kommentarspor på de alt for umodererede "debat"-sektioner i diverse medier er der adskillige folk med åbenlys forkærlighed for Dansk Folkeparti, der hævder, at der ikke er noget hagekors i tegningen, og at man skal se syner for at få øje på det. Som en af dem skrev: "Kun en person med sygelig fantasi kombineret med kronisk forfølgelsesvanvid, kan se et hagekors i dette logo".

Til det kan jeg blot svare, at ganske vist fremstillede jeg ikke den kantede udgave, som det tyske naziparti traditionelt benyttede, men lad mig fjerne enhver tvivl: Det var til fulde tilsigtet, at man skulle kunne se et hagekors i Dansk Folkepartis logo, fordi jeg ønskede at gøre opmærksom på, at partiet med en unødvendigt tilgivende beskrivelse bør kaldes for kryptonazistisk: Deres realpolitik er i så høj overensstemmelse med klassisk nazisme, at forskellene er så små, at det ikke giver mening at diskutere dem.

Når en af Dansk Folkepartis lokalformænd valgte at benytte min sarkastiske modifikation, er det svært at tro andet, end at hagekorset har en så positiv betydning hos vedkommende, at det tydelige symbol ikke gav anledning til et genkendelsens ubehag, der ville få en normal person til at undre sig over, om der måske var noget galt. Uanset, om det var bevidst eller ubevist, er lokalformandens beslutning endnu et blandt mange "Freudian slips", hvor Dansk Folkeparti bevidst eller ubevidst skaber forbindelse til nazisme.


Enhanced by Zemanta

Leave a comment

Ældre indlæg

Sider

Om dette indlæg

Denne side indeholder et enkelt indlæg af Ole Wolf, udgivet d. 13.01.2012 12:17.

Forrige indlæg: Kære PET

Næste indlæg:Velbekomme

Find de nyeste indlæg på forsiden, eller søg i de ældre indlæg to find all content.