Så skete det endelig: En af de kristne skikkelser i landet, der har opnået størst spredning af had mod andre kulter end hans egen kristne fundamentalisme, Johannes Aagaard, er død.
Johannes Aagaard stiftede Dialogcentret, der er en såkaldt "counter-cult movement", dvs. en organisation, der angriber grupper, som organisationen opfatter som "kulter", med henblik på at erstatte disse gruppers tro med organisationens egen.
Johannes Aagaard er ofte blevet brugt i medierne, fordi det er lykkedes ham at bilde medierne ind, at han skulle være "ekspert" i alternative religioner. Det eneste, Johannes Aagaard var ekspert i, var missionering samt hans egen fortolkning af kristendommen, der bl.a. udråbte folk som satanister, hvis de troede på reinkarnation. Han har også samarbejdet med det nu nedlagte "Cult Awareness Network", der ikke afholdt sig fra at bruge vold og tortur mod deres ofre, der var blevet kidnappet fra konkurrerende trosretninger.
Det eneste, der kan ærgre mig i forbindelse med Johannes Aagaards død, er at han ikke kommer til at opleve, at hans bogstavelige tro på Himmel og Helvede var en livsløgn.
Se mere om Johannes Aagaard og Dialogcentret her.
Uanset hvad man måtte mene om dem, så sviner man da ikke nyligt afdøde til på den måde. Det er fanme ringe af jer.
Med din holdning til dine medmennesker har du ikke mandat til at diktere moral.
Johannes Aagaard gjorde det til sit livsværk at forfølge og tilsvine de personer og organisationer, som ikke har delt hans personlige teologi. Han har om nogen her i landet gjort sig fortjent til, at der bliver pisset på hans grav.
Ingen har i tidens løb udstedt så mange dækningsløse checks på et liv efter døden som netop de religiøse.
falkeøje
Der er da en lille smule fremgang i verden, en person som aagaard der langt om længe går bort, kan jeg kun betragte som en fremgang. Manden var ikke normal. Det var faktisk en lettelse at høre. Det får mig sjovt nok til at tænke på udsagnet at "Gud tager de bedste først...".
Men når man snakker med "ægte" kristne, så ved man at den hvidskæggedeabe ikke var kristen, surrogatagtig tøpler, som brugte sin uforløste og forskruede sexlyst til at fordreje hovedet på sine meddisiple og deres ellers normale livssyn.
Nu hviler...verden atter i fred, thi josh ligger seks fod under.
Donation til en eventuel Satanisk Børnefond, hvor skal man rette henvendelse ?(Denne del af indlægget er alvorlig, det er det med johs også)
Med venlig hilsen
puzzleman
Til U.Thomsen,
De har måske ikke overvejet at "gud" måske bevidst unlader at tage visse typer først, for netop at plage menneskeheden ? Eller var det for at plage johs selv eller var det for at få johs til at indse et eller andet ? Eller var det for at ... måske var det blot endnu et ligegyldigt kristent korstog af den teknomoderne slags... en sur karklud, der endelig er blevet vredet op og smidt ud.
Puzzleman
"...det nu nedlagte 'Cult Awareness Network', der ikke afholdt sig fra at bruge vold og tortur mod deres ofre, der var blevet kidnappet fra konkurrerende trosretninger."
Tilsviningen af CAN er ikke et hak bedre end kristne hysterikeres hadefulde løgne og fantasier om "Satanic Ritual Abuse". CAN var en organisation, der rådgav fortvivlede forældre til unge, der var blevet indfanget af autoritære, manipulerende sekter såsom Landmark, Scientology og ekstreme kristne grupperinger. Scientology angreb CAN på mange forskellige måder, især ved at understøtte sagsanlæg, og havde til sidst held til at drive dem bankerot, hvorefter de købte konkursboet for en slik, så det i dag er Scientology, man får i telefonen, når man ringer til "Cult Awareness Network":
http://www.youtube.com/watch?v=aoASMyv9Cek
http://en.wikipedia.org/wiki/Cult_Awareness_Network
http://www.apologeticsindex.org/cpoint7-1.html
(Beklager, at den meget informative avisartikel på det sidste link kun er gengivet på det kristne site "Apologetics Index", men det er indholdet, det kommer an på.)
Hvis Aagaard og Dialogcentret bedrev hadefuld og generaliserende propaganda mod satanisme, var det naturligvis forkasteligt, men det er lige så galt at skære alle "counter-cult movements" over én kam og udsprede Scientologys løgne og hadpropaganda mod dem.
Reality check: De mange sataniske kulter, som diverse kristne grupper forestillede sig, fandtes ikke. FBI kunne således fastslå, at forestillingerne om sataniske kulter var ren fantasi. CAN fandtes imidlertid, og beviserne for CANs handlinger var nemme nok at finde, eftersom CAN ikke selv mente, at de foretog sig noget ulovligt, når de kidnappede og torturerede folk. Det samme FBI greb derfor ind og lukkede CAN. Hvis man skal kunne sidestille de to fænomener og tage din sammenligning af fænomenerne til efterretning, så må man i det mindste kræve, at de begge findes.
Det er helt korrekt, at CAN mødte stor modstand fra de grupper, som CAN angreb, herunder ikke mindst Scientologi, der hævnede sig ved efterfølgende at overtage navn og til dels (og i noget mere lovlig form) virke. Modstanden havde også hetz-lignende karakter, men efterforskningen kunne på den anden side afsløre, at anklagerne mod CAN var reelle. Følg evt. linket om "deprogrammering" fra den Wikipedia-artikel, du henviser til. I øvrigt må jeg undre mig over, at mens du glat væk kategoriserer Scientologi og Landmark med ekstreme kristne grupper, og omtaler dem som autoritære, manipulerende sekter, så forsvarer du en gruppe, der selv indrømmede at bruge vold og kidnapning.
Det var i CANs storhedstid, hvor deres metoder var velkendte, men inden de var blevet lukket og forbudt af FBI, at Dialogcentret valgte at samarbejde med dem, trods - eller formentlig rettere, på grund af - Dialogcentrets viden om deres metoder.
Naturligvis skal ikke alle "anti-cult"- og "counter-cult"-grupper skæres over én kam, men det synes jeg faktisk heller ikke, at jeg gør. Jeg bruger begrebet teknisk som beskrivende for gruppens grundlag.
Det er langt fra alle, der benytter så håndfaste metoder, som CAN gjorde, og det er også langt fra alle, der kunne drømme om at samarbejde med sådanne grupper. Dialogcentret og det tidligere CAN kan heller ikke helt sammenlignes, idet de falder i to kategorier. CAN kunne nok mest korrekt betegnes som "anti-cult"-gruppe, idet de fokuserede på at fjerne folk fra det, CAN selv opfattede som kulter, men uden at have en specifik anden tro, som de påduttede dem. Dialogcentret må derimod klart kategoriseres som "counter-cult"-gruppe, fordi Dialogcentret ønsker at erstatte folks "kultiske" tro med Dialogcentrets form for kristendom.
Hvis du svarer, så brug dit rigtige navn og email-adresse, som ikke bare henviser til en til formålet oprettet Hotmail- eller Gmail-adresse (der kommer ikke spam herfra). Dit indlæg har en mærkeligt genkendelig karakter af at forsvare Dialogcentret, hvor Johannes Aagaards mangeårige hetz mod forestillede satanister på en eller anden måde skal kunne forsvares som rimelig i forhold til de reelle anklager, der gennem tiden er blevet rettet mod Dialogcentret og Johannes Aagaard.
Jeg synes egentlig, det er lidt beskæmmende, at du underskriver dig som "Ateist", når du godtager Dialogcentrets religiøse fantasier som generaliserende propaganda (dvs. som om der var noget specifikt i deres religiøse forestillinger omkring mytiske, ikke-eksisterende satanister, som var sandt), mens du afviser FBIs opklaringer som løgne, bare fordi Scientologi har brugt dem som propaganda.
Tak for svaret. Pseudonymet "Ateist" er valgt, fordi det beskriver mit faktiske ståsted. Jeg har tilladt mig at kommentere anonymt (ligesom falkeøje og Puzzledman/puzzleman ovenfor), men mener at have skrevet så tilpas klart, at styrker og svagheder ved min argumentation og tilstræbte dokumentation (links) kan bedømmes uden kendskab til min personlige troværdighed eller mangel på samme.
Forestillingen om "Satanic Ritual Abuse" omtalte jeg udtrykkeligt som et udslag af "kristne hysterikeres hadefulde løgne og fantasier". Hvordan dét, eller noget andet af det, jeg skrev, kan forstås som et forsvar for Aagaard/Dialogcentret og deres hetz mod satanismen, går over min forstand.
Klaus Rothsteins artikel "Kirken opfinder Djævelen", som du linker til, er præcis og velunderbygget og giver et fint overblik. Specielt de tre afsnit under mellemrubrikken "Myte bliver handling" sætter tingene – og Dialogcentret – pÃ¥ plads. Og de følgende to, under overskriften "Satanister og UFO'er", slÃ¥r fast med syvtommersøm, at der ikke er noget som helst empirisk belæg for myten om den satanistiske undergrundsbevægelse.
Så langt er vi altså enige. Det er også godt, at du drager den ikke uvæsentlige distinktion mellem CAN som ikke-konfessionel "anti-cult"-gruppe og Dialogcentret som "counter-cult"-gruppe med religiøs dagsorden. Så meget desto sværere har jeg ved at forstå, at du uden videre, og uden nogen troværdig kilde, accepterer de uhyrlige påstande om CAN.
Hvad er det empiriske belæg for beskyldningerne mod CAN for "vold og tortur mod deres ofre"? Du skriver, at "beviserne for CANs handlinger var nemme nok at finde, eftersom CAN ikke selv mente, at de foretog sig noget ulovligt, når de kidnappede og torturerede folk. (...) FBI greb derfor ind og lukkede CAN." Og at CAN "selv indrømmede at bruge vold og kidnapning", at "deres metoder var velkendte", og endnu en gang at de blev "lukket og forbudt af FBI". Der findes ingen dokumentation for nogen af disse påstande, som du skråsikkert omtaler som "FBIs opklaringer", heller ikke i Wikipedia-artiklen om "deprogramming", som du henviser til:
http://en.wikipedia.org/wiki/Deprogramming
Ja, "deprogramming" er meget problematisk, og selvom den ikke nødvendigvis indebærer bortførelse og tvang, har mange "deprogrammers" utvivlsomt optrådt som psykologiske kvaksalvere, eller bortført unge fra godartede religøse fællesskaber blot for at hente dem tilbage til autoritære, fundamentalistiske kristne menigheder (altså ondartet "counter-cult"-virksomhed i stedet for blot "anti-cult"), eller (som den i artiklen omtalte Ted Patrick) betjent sig af vold og mishandling. Det kan ikke undskyldes eller forsvares.
CAN bedrev imidlertid ikke deprogrammering og var ikke fortalere for vold og tvang. De blev heller aldrig lukket og forbudt af FBI. Derimod gik de konkurs efter at være blevet dømt til at betale erstatning i denne sag:
http://en.wikipedia.org/wiki/Rick_Ross_(consultant)#The_Jason_Scott_case
18-årige Jason Scott blev ufrivilligt tilbageholdt af "deprogrammer" Rick Ross og hans medhjælpere. Ganske vist blev Ross frikendt for kidnapning i straffesagen, men efter et civilt søgsmål blev han dømt til at betale Scott en kæmpe erstatning for berøvelse af borgerrettigheder med hensyn til religionsfrihed. Senere forlod Scott den kristne sekt, forsonede sig med sin mor, der havde rekvireret Ross' indgriben, og indgik forlig med Ross for et symbolsk beløb.
CAN blev sagsøgt sammen med Ross og dømt til at betale Scott 1,8 mio. dollar i erstatning, fordi en medarbejder hos CAN havde sat hans mor i forbindelse med Ross – der, angiveligt efter at have fÃ¥et Jasons yngre brødre ud af sekten, begik den fejl at frihedsberøve deres 18-Ã¥rige storebror. I det "60 Minutes"-program pÃ¥ YouTube, jeg linkede til i mit første indlæg, er Jason Scott-sagen omtalt fra 12:40 til 13:45, med Scott selv som interviewperson. Virker han som et hjernevasket torturoffer?
Jeg spørger igen: Hvor er dokumentationen? Scientology-propaganda fremført via afdelingerne "Citizens Commission on Human Rights", "Religious Freedom Watch" eller den ekstremt Scientology-venlige anti-anti-kult-gruppe CESNUR duer ikke. Hvis påstandene om tortur og FBI-lukning var sande, ville de være bemærkelsesværdige nok til også at kunne findes i neutrale, researchbaserede nyhedsmedier som New York Times, BBC el.lign.
Din vrede over Dialogcentrets spredning af "the great satanism scare" i Danmark er fuldt forstÃ¥elig, men jeg kan ikke finde noget som helst, der tyder pÃ¥, at CAN har været indblandet i dén heksejagt – eller overhovedet har haft noget egentligt samarbejde med Dialogcentret. Kan du?
Det er da ærgerligt, hvis bloggens mulighed for at kommentere anonymt skal suspenderes specielt for mit vedkommende på grund af dine mistanker. Du kan selvfølgelig vælge at refusere dette indlæg under henvisning til den fejhed, dårlige karakter og femtekolonnevirksomhed for Dialogcentret, det utvivlsomt må være tegn på, når jeg ikke står frem med navn. Så undgår du også meget bekvemt at forholde dig til mit plagsomme krav om dokumentation.
Det tog mig lidt tid at forstÃ¥ det ræsonnement, hvormed du vender min utvetydige undsigelse af "hadefuld og generaliserende propaganda" til en godtagelse af religiøse fantasier om sataniske udskejelser. Hvad der foresvævede mig, var den propagandistiske generalisering ud fra alt, hvad der er blevet begÃ¥et under pÃ¥berÃ¥belse af "satanisme", herunder – med Rothsteins ord – "ostensive acting", hvor "sÃ¥kaldte" (altsÃ¥ netop ikke ægte) satanister udtrykker sig i "overfladiske symbolhandlinger som f.eks. kirkegÃ¥rdshærværk."
Som vist implicerer min formulering hverken sproligt eller logisk, at også ægte satanister på et tidspunkt må have begået noget forfærdeligt, hvis der sidenhen skal kunne være blevet generaliseret ud fra det. Når du med en pseudo-logisk analyse absolut vil tillægge mig dét synspunkt, er det ikke mindre paranoidt, end når visse kristne, skuffede over ikke at have fundet noget fordærveligt i en harmløs sang, giver sig til at spille den baglæns i søgen efter "skjulte sataniske budskaber".
Essensen af mit første indlæg var, at de hysteriske, udokumenterede beskyldninger mod CAN er lige sÃ¥ moralsk forkastelige som de hysteriske, udokumenterede beskyldninger, visse kristne rettede mod satanister, og som blev kendt som "satanic panic". Hvis du havde fremlagt brugbar dokumentation for de specifikke pÃ¥stande om "tortur" osv., ville jeg have givet dig en uforbeholden undskyldning for mine hÃ¥rde ord. Hvis du havde erkendt, at pÃ¥standene var udokumenterede, og trukket dem tilbage, ville det have været al ære værd. I stedet valgte du at køre frem med nye pÃ¥stande om "FBIs opklaringer" og "lukning" af gruppen – igen uden skyggen af dokumentation. Lad mig derfor slutte med et citat:
"You are entitled to your own opinion, but not to your own facts."
I et indlæg, der er åbenlyst fjendtligt mod Dialogcentrets hadske grundlægger vælger du at sætte spørgsmålstegn ved beskrivelsen af Dialogcentrets samarbejdspartner gennem en ikke helt overfladisk søgen efter problematiserende materiale, samtidig med at du ved kun at markere Dialogcentrets generalisering som problematisk implicerer, at Dialogcentret grundlæggende havde ret overfor folk med mit livssyn. Dette er et mønster, jeg har set tidligere (omend ikke i forhold til CAN-samarbejdet), og det gør det vel rimeligt, at jeg får en mistanke om, at dine motiver ikke er drevet af et filantropisk ønske om dokumentation, men derimod af et ønske om at hvidvaske Dialogcentret og/eller angribe mig - ikke mindst, når man tager din tone mod mig samt den for diskussionen unødvendige inddragelse af min personlige livsfilosofi i betragtning.
Det er tydeligt med den tone, du lægger ud med helt fra starten (og herunder din beskrivelse af andre religiøse organisationer), at du ikke bedriver forskning i hverken Dialogcentret eller CAN, og den - og ikke mindst din opfølgende aggressive holdning - giver mildt sagt indtryk af, at din interesse i at forsvare CAN eller angribe mig er noget større end dit ønske om dokumentation. Havde du haft reel interesse i kilderne, ville de have været bolden. Som du fremturer i øjeblikket, er bolden tydeligvis mig.
Dit angreb på min personlige integritet omkring dokumentationen er en så hovmodig anklage fra en person, der nægter at skrive under eget navn, at jeg slet ikke gider forholde mig til det. Så inden jeg overhovedet går i gang med at rode efter kilder på et steder i huset, der ikke just befinder sig forrest på boghylderne, vil jeg gerne have, at du svarer på følgende:
1. Det var ikke den generaliserende form af Dialogcentrets påstande om satanisme, der var problematisk, men Dialogcentrets påstande om satanisme i det hele taget, der var forkerte. Ja eller nej?
2. Du mener, at CAN ikke har benyttet sig af vold og frihedsberøvelse, men at det blot er påstande fremsat af Scientologi. Ja eller nej?
3. Du kan acceptere kildehengivelser såsom f.eks.: "Det står beskrevet i Dialogcentrets egne tidsskrifter" eller henvisninger til udtalelser fra forskerere indenfor religionsvidenskab. Ja eller nej?
4. Hvad er det specifikt, du ønsker dokumentation af?
Jeg har en opfølgende bemærkning omkring din afvisning af CESNUR m.fl.
CESNUR betragter mig bekendt Scientologi som en religion, ligesom f.eks. kristendom, Islam, buddhisme, visse New Age-fænomener, osv. er det. Af forklarlige årsager har en del af de traditionelle religioner det ikke godt med, at deres form for overtro sidestilles med alle mulige andre former, og det giver anledning til en del fjendtlighed fra de traditionelle religioner omkring studiet af nyere religiøse grupperinger.
Såfremt du opfatter det som utroværdigt, hvis en forening ikke omtaler bestemte religioner med den samme fjendtlighed, som visse religiøse mennesker gør, eller som vi gennem medierne er blevet vænnet til, at man bør gøre overfor alt andet end Folkekirken, så vil du have meget vanskeligt ved at kunne acceptere nogen som helst gyldig kilde.
Aftersom "Ateist" åbenbart ikke ønskede at svare på de fire spørgsmål, vil jeg i det mindste redegøre for, hvorfor jeg mener at se noget alt for genkendeligt i "Ateists" angreb mod mig. Ironisk nok får han (jeg antager, det er en han) dermed nogle af de kilder, han bad om, og endda uden at inddrage den internationale sammenslutning af forskere såsom CESNUR, som han ikke vil acceptere som autoritet. (Og her må man spørge: Hvis ikke en international sammenslutning af forskere, hvem så?!)
Jeg opfatter "Ateist" som modstræbende med at afvise Dialogcentrets fantasier, fordi han lagde ud med at karakterisere Dialogcentrets fejltrin som det generaliserende i deres beskyldninger, og efterfølgende skrev, at Dialogcentret førte propaganda mod satanister, som om der i det mindste var en acceptabel modtager af de religiøse forestillinger. I virkeligheden var Dialogcentrets religiøse vrøvl hverken "for generaliserende" eller rettet mod satanister. Både i specifik og generel form var det pure fantasi, og blev rettet mod helt tilfældige mennesker. Med andre ord: Ikke nok var det hele noget vrøvl, der var ikke engang den kobling til satanismen, som "Ateist" giver udtryk for.
1. Dialogcentrets samarbejde med CAN er dokumenteret gennem Dialogcentrets tidsskrift, "Ny Dialog". Her fortælles der blandt andet om, hvordan Dialogcentret har deltaget i CANs konferencer, hvordan CAN har deltaget i Dialogcentrets konferencer, hvordan Dialogcentret og CAN har udgivet artikler sammen, og endelig anbefales CAN i Dialogcentrets tidsskrift. Det er så meget samarbejde, som man overhovedet kan have, når man er så geografisk fjerne.
2. CANs brug af deprogrammering, herunder frihedsberøvelse og tortur, er bl.a. dokumenteret af Anson Shupe, der også fungerede som ekspertvidne i sagen mod den multikriminelle deprogrammør Rick Ross fra CAN. (Det var denne og de mange tilsvarende sager, der reelt fik CAN lukket; det var naturligvis ikke FBI selv, der lukkede den, sådan som man kan - og som "Ateist" yderst velvilligt vælger - læse mit svar. Det er som bekendt yderst sjældent, at organisationer bliver lukket, idet det som regel blot er individuelle medlemmer, der bliver retsforfulgt. Dette forhold kunne "Ateist" have valgt at påpege, for så vidt at jeg måske ikke var bekendt med det, men nu var der jo selvfølgelig andet end hans ærlige interesse for kilder på spil her...)
3. Mere end "Ateist" bad om: Jeg kan ikke umiddelbart se på besøgsloggen, at nogen skulle have søgt på hverken CAN, Cult Awareness Network eller Scientology/i. "Ateist" må åbenbart have fundet frem til dette indlæg på anden vis, og uden at undersøge besøgsloggen nærmere må jeg mistænke besøget for at være valgt på baggrund af f.eks. reelt optrædende søgeord såsom "Ole Wolf" eller (mere sandsynligt) "Johannes Aagaard". I hvert fald må man spekulere over (og evt. nærlæse besøgsloggen ved passende lejlighed), hvad der fik ham til at læse dette indlæg til at begynde med, siden det åbenbart ikke ser ud til at have involveret hverken CAN eller Scientologi. Det virker oplagt ud fra hans tone, at hans primære interesse er at frikende Dialogcentret for dets bevidste samarbejde med organisationer, der benyttede sig af frihedsberøvelse og tortur. Men det ER da selvfølgelig også muligt, at "Ateist" føler en uforholdsvis stor afsky mod Scientologi og følte, at Scientologi burde fremhæves som særlig slem - som "autoritære, manipulerende sekter" - i en sådan grad, at CANs strafbare metoder bør glemmes og tilgives.
Og dermed kommer vi til noget, som "Ateist" sikkert gerne selv vil fremhæve på nuværende tidspunkt:
Anson Shupe har jo arbejdet sammen med en advokat fra Scientologi! Det fremgår ligefrem af Wikipedia om Anson Shupe som kritik af hans behandling af CAN. Denne kritik svarer til de påstande om, at det hele var løgne fra Scientologi, som "Ateist" gentager her.
Dermed bliver det for alvor interessant. Det interessante er imidlertid ikke kritikken, men manden, der har fremsat den: Det er nemlig den samme Stephen Kent, som mener, at Satanic Ritual Abuse (SRA) bør tages alvorligt. Det mente Dialogcentret og Johannes Aagaard som bekendt også på netop det tidspunkt, og Johannes Aagaard gjorde endda nærmest dette til sit livsværk.
Dialogcentret og Stephen Kent er bestemt ikke ukendte for hinanden. Det er derfor meget interessant at observere, at "Ateist" i sin indledende kommentar (1) overhovedet vælger at sætte spørgsmålstegn ved, om Dialogcentret skulle have blod på hænderne via sit samarbejde med CAN, (2) udviser en accept af, at en kobling mellem Dialogcentrets påstande omkring satanisme og eksisterende satanister er rimelig, fordi det var generaliseringen, der var problematisk, og fordi den i det mindste isolerede satanister, og endelig (3) angriber mig med påstande, som er skabt af lige netop en af de personer, der har været med til at inspirere Dialogcentret i Dialogcentrets fantasier om SRA.
Det er i lyset af Stephen Kents og Dialogcentrets forbindelse gennem deres fælles tro på subversiv satanisme og Stephen Kents forsvar af CAN, at "Ateist":
1. Viderebringer Stephen Kents påstande om, at hele CAN-affæren er en løgn fra Scientologi.
2. Fremfører, at en modstand mod Stephent Kents påstande om Scientologis indflydelse skal sidestilles med påstande om SRA, dvs.: Enten fastholder man sin modstand og har dermed SRA-agtige fantasier, eller også må man acceptere Stephen Kents vrøvl og samtidig lade Dialogcentrets SRA-fantasier være rimelige. Det er en meget fiks måde at fremstille mindst én af de to vanvittige forestillinger som sand på, men faktum er desværre for "Ateists" argumentation, at Stephen Kent (og Dialogcentret) tager fejl om begge ting.
"Ateists" kommentarer og påstande stinker dermed så langt væk af Dialogcentret, at hvis ikke hans IP-adresse ligefrem vil kunne spores til Katrinebjergvej i Århus (jeg har ikke prøvet), så er han faldet så pladask for Dialogcentrets og deres åndsfællers religiøse propaganda, at han i det mindste har et forklaringsproblem. Det behøver "Ateist" dog ikke redegøre for under sit nuværende pseudonym: Han må bruge sit rigtige navn, samt en email-adresse udstedt af hans internetudbyder eller tilsvarende "officiel" email, eller se sine indlæg blive slettet uden diskussion. Til hans fordel betyder det naturligvis også, at han har mulighed for at slippe for at bringe den uforbeholdne undskyldning, som han havde lovet mig, såfremt han insisterer på at forblive anonym.
Det er muligt, at han virkelig er ateist, sådan som han udgiver sig for, selv om jeg på nuværende tidspunkt har fået min tvivl yderligere styrket. Skulle "Ateist" virkelig være ateist, er han et slående eksempel på, at ateister sagtens kan tro på de religiøse menneskers øvrige påstande, så længe man bare holder sig fra den ene påstand, der vedrører eksistensen af teisternes guder. Ateister tager som regel afstand fra alle religiøse grupper, og det er i den sammenhæng lidt mistænkeligt, at "Ateist" forsvarer lige netop en counter-cult og en anti-cult gruppe, mens andre grupper må se sig stærkt negativt omtalt af ham. Det er også bemærkelsesværdigt, at præcis dette forhold omkring de samme grupper kan iagttages blandt visse danske skeptikere, hvor man bl.a. kan finde Dialogcentrets folk.
Til gengæld får "Ateist" lov til under sit hidtidige pseudonym at fortælle, hvor det præcist er, at han har fået sine informationer omkring Scientologis løgne fra. Dét er nemlig interessant, eftersom man jo nok ville have hørt om det, hvis det viste sig, at det var Scientologi-løgne, der havde ført til domme af Rick Ross og mange flere, som ikke er blevet omstødt efterfølgende.