Gensidig ansvarsfralæggelse

| 8 Comments |
Lixtal: 50Svær: Debatlitteratur og populærvidenskabelige artikler
  • aNyhed
  • Digg it!
  • Add to Technorati
  • Stumble It!
  • Google Bookmarks
  • Facebook
  • Facebook

Antag, at to personer er så sure på hinanden, at de begge gerne vil slås, og blot afholder sig fra det pga. efterfølgende retsforfølgelse fra taberens side. Her ville det måske være muligt at lade de to personer stille op mod hinanden, idet de begge har underskrevet en erklæring om, at man ikke stiller modparten til ansvar for de skader, han/hun måtte pådrage en.

Er det muligt her i landet at underskrive en gensidig erklæring mellem to individer, der ønker at løse en sag med næverne, hvor de fralægger hinanden ansvaret? Det er ikke et "trick question". Jeg er faktisk oprigtigt interesseret i at høre, om det er muligt!

8 Comments

De kunne jo melde sig ind i en bokse-/karate-/brydnings-klub.

Der er så bare lige det, at disse klubber oftest har en lang række regler for, hvad der er tilladt. I praksis er der ikke meget mere slåskamp i den slags klubber, end der er i en fodboldklub. Og det ville vel også være synd for de andre medlemmer i klubben, hvis der var et par enkelte slagsbrødre, der bare benyttede klubben som undskyldning for deres interne stridigheder.

Min specifikke tanke var de nazister, der fik høvl af nogle (formodet) venstreorienterede. Nazisterne har jo åbenlyst intet imod vold for at "erobre gaden", som deres forbilleder gjorde det i 1930'erne, og eftersom visse af deres modstandere heller ikke har problemer med det, så var det da oplagt, at de indgik en aftale, hvor de selv klarede paragrafferne.

Og hvad så, når en af dem får en skade, som ikke bare kan ordnes med lidt jod og et hæfteplaster - skal vi så (via skatten) betale for hans behandling på et sygehus, bare fordi han og hans venner (og fjender) ikke kan finde ud af at løse tingene på en ordentlig måde?

Jeg har overvejet situationen med skattebetalingen for deres sygehusbesøg, men de koster allerede i dag penge i form af retshjælp og politieskorter - og skadestuebesøg. Det koster næppe mere at give dem sygehusbesøg efterfølgende, når de jo også i dag skal forbi skadestuen. Det er alt det efterfølgende, vi måske kan slippe for.

Jeg vil gerne tilbage til den oprindelige pointe. Jeg er ikke specielt interesseret i de økonomiske og etiske aspekter i sagen, men derimod de juridiske detaljer omkring muligheden for en gensidig erklæring om, at modparten ikke står til ansvar.

Spørg i nyhedsgruppen dk.videnskab.jura - dér har de svar. Se evt. http://usenet.dk/.

Mit umiddelbare skøn er at en erklæring som den du forestiller dig, som udgangspunkt ikke vil være retsgyldig, og at det vil være praktisk umuligt at sørge for at den blev gyldig.

Nu har jeg spurgt i juragruppen: http://tinyurl.com/24a5z
Der er kommet et par svar, men Google har ikke fanget dem endnu.

Leave a comment

Ældre indlæg

Sider

Om dette indlæg

Denne side indeholder et enkelt indlæg af Ole Wolf, udgivet d. 14.06.2004 09:13.

Forrige indlæg: Stemte på Junibevægelsen

Næste indlæg:Led ikke efter mørket med en lommelygte

Find de nyeste indlæg på forsiden, eller søg i de ældre indlæg to find all content.