Internet-neutralitet

| No Comments |
Lixtal: 44Middel: Dag- og ugeblade
  • aNyhed
  • Digg it!
  • Add to Technorati
  • Stumble It!
  • Google Bookmarks
  • Facebook
  • Facebook

ComputerWorld har et kort indlæg om net-neutralitet. Net-neutralitet kan forhindre, at store Internetudbydere eller statsforetagender kan eje muligheden for at kontrollere Internet-trafik. Eller sagt på en anden måde: Hvis ikke der indføres net-neutralitet, kan store Internetudbydere eller statsforetagender blokere eller sænke farten på konkurrenters net-indhold og samtidig øge hastigheden på samarbejdspartnernes materiale. Lyder det bekendt?

Problemet går ud på, at de store telekompagnier i USA (f.eks. Verizon, AT&T og BellSouth) gerne vil tilbyde service for "backbone" Internet-trafik, dvs. den del af nettet, der for alvor flytter data - det er så at sige Internettets motorvej. Det betyder at sites såsom Google, Yahoo og andre vil være nødt til at betale abonnement for at beholde deres høje hastigheder, eller i modsat fald risikere at blive betegnet "bulk"-trafik med lavere båndbredde.

I dag kører Internettet på det koncept, der hedder "net-neutralitet", hvilket vil sige, at Internettets "backbone" ikke prioriterer, hvem der benytter den. Det bygger på først-til-mølle-princippet. IP-telefoni, en email, download af en MP3-fil, osv. har alle samme prioritet. Men hvis net-neutraliteten fjeres, vil ejerne af "backbones" kunne forlange gebyrer fra bestemte udbydere (f.eks. Google) for højere båndbredde.

En højere båndbredde betyder, at trafik fra en udvalgt kunde vil have højere prioritet end anden trafik. Der er ikke til at vide, hvor grænsen går. Det er muligt, at "grundlæggende" trafik f.eks. vil forløbe med en hastighed på 50 KB/sek, mens "betalt" trafik vil køre så hurtigt som muligt. Men selv hvis en udbyder ønsker at betale et gebyr, så er det sandsynligt, at en konkurrent vil tilbyde højere betaling, og den første udbyder er nu stort set tilbage, hvor den startede, nemlig med en service, der er dårligere end konkurrentens. Denne cykel kan gentages i det uendelige.

For dig som kunde betyder det, at hvis net-neutraliteten ophæves, så vil det blive dyrere for dig at benytte services på Internettet, idet dine udbydere jo skal hente pengene et sted. Det, der engang var gratis services, vil komme til at blive dyrere og dyrere.

I USA er republikanerne forudsigeligt nok imod net-neutralitet, men de er heldigvis i mindretal. Hvis konceptet viser sig at være profitabelt for telekommunikationsvirksomhederne i USA, vil det imidlertid hurtigt spredes til resten af verden. Det vil ændre Internettet radikalt, og næppe på en måde, der tilgodeser brugerne.

I Danmark har vi en borgerlig regering, der også følger de kapitalistiske interesser, som republikanerne i USA, og vi kan forvente, at de også vil forsøge at ophæve net-neutraliteten. Hold øje med dem!

Leave a comment

Ældre indlæg

Sider

Om dette indlæg

Denne side indeholder et enkelt indlæg af Ole Wolf, udgivet d. 03.03.2007 00:08.

Forrige indlæg: Indfødsretstest som propaganda

Næste indlæg:Sæt dem ud til ulvene

Find de nyeste indlæg på forsiden, eller søg i de ældre indlæg to find all content.