Religiøs indoktrinering i skolen

| 2 Comments |
Lixtal: 57Meget svær: Faglitteratur, afhandlinger, lærebøger, lovtekster
  • aNyhed
  • Digg it!
  • Add to Technorati
  • Stumble It!
  • Google Bookmarks
  • Facebook
  • Facebook

Vi undrede os noget, da vores datter i sidste uge fortalte os, at hun syntes, det var mærkeligt, at børnene skulle slæbes med i kirke for at synge salmer. Hun er syv år, men havde intet problem med at gennemskue, at dette ikke var almindelig sjov og underholdning. Vi fandt det besynderligt, at vi ikke havde hørt noget fra skolen, men formodede, at vores datter måske havde glemt at få en seddel med hjem. Det havde hun dog ikke - skolen havde blot valgt ikke at informere forældrene om begivenheden. Da vi talte med skolen, fik vi at vide, at det skete i forbindelse med kirkens såkaldte "kulturuge". Det følgende er en kopi af den klage, vi har sendt til skolen:

Vedr. klage over religiøs indoktrinering samt registrering af fritagelse herfor som ulovligt fravær.

I forbindelse med Aalborg Stifts "Religions Pædagogisk Stiftsudvalg" har Skansevejens Skole valgt at lade vores syvårige datter (-----) deltage i udvalgets såkaldte "kulturuge" i to af indeværende uges dage.

I følge udvalgets egne tekster er kulturugen en del af et projekt, der skal løse følgende problematik:

Hvordan kommer vi i gang med dåbsoplæring for de allermindste, og hvordan vænner man dem til kirkerummet?

Om projektet konkluderes det foreløbig i følge udvalgets tekster, at:

Der er er opnået en fortrolighed, der langt overstiger det forventede. Og det være sig såvel hos børn som forældre, som herved får et alibi til at komme i kirke og høre den store fortælling ... .

Det er vigtigt hele tiden at udtænke nye ideer til pædagogikken, hvorimod det gælder om at holde fast på liturgien, det rituelle i gudstjenestefejringen.

Indholdet af kulturugen er således målrettet den rituelle gudstjeneste og den kristne liturgi, og hensigten med kulturugen er at vænne børn til kristne ritualer og ceremonier. Kulturugen har ikke til hensigt at stå som underholdning, men er et målrettet middel til på sigt at rekruttere medlemmer til religionen.

Skolens støtte af projektet kan sammenlignes med, at børnene blev påbudt at gå med tørklæde i dele af skoletiden, at børnene fik tests og undervisning i Scientologi i et af Scientologis centre, at børnene blev taget i synagoge for at lære at recitere torah-vers, eller at børnene tilbragte lige så lang tid med at sige "Allah er stor", som de ved Aalborg Stifts projekt bruger på at synge kristne salmer.

Skansevejens Skole har oplyst os, at skolen ikke opfatter dette som deltagelse i religiøse handlinger. Salmesang og kirkegang opfattes imidlertid fra kirkelig side som en så central del af den kristne praksis, at hvis ikke skolen opfatter dette som religion, så har vi vanskeligt ved at se, hvad skolen overhovedet kan opfatte som religion. En så mangelfuld forståelse for religiøse handlinger gør os urolige for, hvad Skansevejens Skole ellers kan inddrage børnene i af religiøse tiltag. Ikke mindst er vi urolige for, hvad børnene lærer i skolens kristendomskundskabsfag, når skolen ikke engang forstår, at deltagelse i Aalborg Stifts kulturuge er at udsætte børnene for særligt tilrettelagt kristen mission: Særlig i vores datter aldersgruppe har det større betydning, hvad man deltager i fysisk, end hvad man får at vide verbalt.

Amina Lap - vores datters mor - studerer religionsvidenskab, og er kvalificeret til at undervise i faget på gymnasieniveau; karakteristikken af udsættelsen for religiøse handlinger, som er ridset op ovenfor, bygger på den faglige viden, som dette fag opbygger, og er således kvalificeret.

Vi lærte kun om initiativet fra vores datter, idet hun fortalte os, at hun fandt det mærkværdigt, at børnene skulle bringes i kirke og synge salmer. Skolen har ikke informeret os om dette tiltag.

Som ateister må vi på det skarpeste fordømme skolens deltagelse i en så målrettet religiøs indoktrinering af vore børn, og vi finder det anstødeligt og respektløst for ikke-kristne, at skolen ikke engang informerer de forældre, der har gjort opmærksomme på, at vi ikke ønsker børnenes deltagelse i religiøse arrangementer.

Endvidere er vi fortørnede over, at skolen ikke tilbyder alternative aktiviteter, så vi har været nødsagede til at tage børnene fri begge dagene for at undgå religiøs indoktrinering. Vi kan ikke acceptere, at skolen tillader sig at registrere dette som ulovligt fravær.

Vi har tidligere forsøgt at få vores datter fritaget for kristendomsundervisning. Vi har modvilligt måttet acceptere, at dette trods de lovmæssigt udstukne rammer ikke var muligt, idet skolen ikke har de nødvendige ressourcer. Til gengæld er vi blevet lovet, at vores datter ikke skal deltage i religiøse arrangementer.

De bedes venligst bekræfte, at Skansevejens Skole sletter registreringen af hjemholdelsen som ulovligt fravær.

Endvidere bedes De bekræfte, at Skansevejens Skole vil bistå med alternative muligheder, såfremt Skansevejens Skole i fremtiden ønsker at samarbejde med Aalborg Stift i dette organs oplæring og træning i religiøse aktiviteter hos skolens elever.

Med venlig hilsen,

(Underskrevet)

Derfor, som ateist eller ikke-kristen: Vær på vagt overfor de religiøses overgreb på jeres børns fornuft. Opdrag, ligesom vi, jeres børn til at udvise skepsis overfor den slags, så I ikke pludselig oplever, at jeres børn bliver slæbt med til vækkelsesmøder og anden rekruttering, uden at I er blevet advaret!

2 Comments

Nu er åbenlyse brud på sekulariseringen gudskelov (!) en relativt sjælden foreteelse i Danmark, men folkeskolens indsovsning i kirken er en beskæmmende undtagelse. Man burde faktisk lave en slags register/forbryderalbum over eksempler på problemer.

Det er for mig et tydeligt bevis på, at snakken og ønsket om det sekulariserede samfund stadig skal tages alvorligt fra os ateister, da vores samfund i min optik på ingen måde, er sekulært, som det ellers påståes mange steder.

Leave a comment

Ældre indlæg

Sider

Om dette indlæg

Denne side indeholder et enkelt indlæg af Ole Wolf, udgivet d. 08.03.2007 21:44.

Forrige indlæg: I Faderhusets ånd

Næste indlæg:DFU løfter sløret for ny hjemmeside

Find de nyeste indlæg på forsiden, eller søg i de ældre indlæg to find all content.