Ordene, der sagde mere end 12 billeder

| No Comments |
Lixtal: 49Svær: Debatlitteratur og populærvidenskabelige artikler
  • aNyhed
  • Digg it!
  • Add to Technorati
  • Stumble It!
  • Google Bookmarks
  • Facebook
  • Facebook
Jeg er modstander af enhver form for religiøs magtudøvelse, uanset dens form. Ingen skal forhindres i at håne, tilsvine og nedgøre religionerne. Jeg vil endda gladeligt gå et skridt videre og bede om, at religiøse mennesker bliver fritaget for social og økonomisk indflydelse, at religiøse bygninger bliver revet ned, samt at religion bliver forbudt ved lov. Uanset om det er Islam, kristendommen eller en tredie religion.
På sin vis er jeg derfor enig med Jyllands-Posten: I Danmark skal man "finde sig i hån, spot og latterliggørelse". Det var cirka denne formulering, Flemming Rose benyttede i den akkompagnerende tekst, da han oprindeligt besluttede, at Jyllands-Posten skulle bringe 12 billeder af profeten Muhammed. Billederne af Muhammed i Jyllands-Posten var netop et eksempel på den hån, som muslimerne i følge Jyllands-Posten skulle finde sig i.
Alligevel er der noget galt i billedet, så at sige.

muhammed-mirror.png

Som il­lu­stra­tion af det angivne mål var bil­le­der­ne mal­pla­ce­re­de, for bil­le­der­ne kom­mu­ni­ke­re­de ikke, at mus­li­mer i Danmark måtte lære at finde sig i hån. Skulle de have gjort det, ville de f.eks. have il­lu­stre­ret en absurd kon­se­kvens af ikke at finde sig i hån. Det gjorde bil­le­der­ne ikke. I stedet var de denne hån.

Satire og ka­ri­ka­tur kan bruges, når man vil kri­ti­se­re sy­ste­met, over­mag­ten eller au­to­ri­te­ter­ne uden at løbe en for stor risiko for at blive straf­fet for det. Det er en kom­mu­ni­ka­tions­form, der be­nyt­tes, når yt­rings­fri­he­den er sat ud af drift, og når man ikke kan sige ligeud, hvad man mener.
Men satire og karikatur kan også bruges, selv om ytringsfriheden er intakt, eller når man har magt nok til at blæse på, om man bryder den. I det nazistiske Tyskland benyttedes der således satiriske tegninger af jøder, der tegnede et negativt billede af jøderne som en del den nazistiske propaganda. Dette ser vi også eksempler på i Mellemøsten, hvor jøderne (igen) bliver lagt for had gennem karikaturer og satiriske afbildninger.
Selv om kommunikationen i begge tilfælde benytter sig af satirens og karikaturens form, er der stor forskel på, hvad der kommunikeres. Når de små bruger denne kommunikationsform mod den store, er det en nedbrydning af det magtmisbrug, der forhindrer den lille i at ytre sig frit. Når den store bruger den mod de små, er det propaganda, der har til hensigt at kvæle den lilles eksistens.
Jyllands-Posten brugte ikke karikaturerne af Muhammed til at forsøge at kommunikere noget, Jyllands-Posten ikke kunne sige, for Jyllands-Posten har allerede ved talrige lejligheder sat lighedstegn mellem Islam og krigeriskhed eller terror. Jyllands-Posten brugte heller ikke tegnerne til i satirisk form at udstille absurditeten i et billedforbud, absurditeten i selvhøjtidelighed, eller andre udtryk for, at der er behov for at kunne acceptere hån og latterliggørelse.

Hvis muslimer i Danmark skal finde sig i (religiøs) hån, spot og latterliggørelse, så skal satiren ramme deres reelle adfærd her i landet. De skal rammes på samme måde, som Bo Bojesen ramte os, da han fremstillede os som grise-lignende, øldrikkende, lavkulturelle middelmådigheder. Tegningerne var morsomme, og fordi de reelt lignede os, kom vi til at grine af os selv, når vi grinede med tegningerne. Det havde vi ikke gjort, hvis vi var blevet tegnet som pædofile nazister, og muslimerne grinede af samme grund heller ikke, da de blev fremstillet som religionsfanatiske terrorister.

Skal danske, indvandrede muslimer lære at finde sig i hån, spot og latterliggørelse ligesom andre danskere, må de lære det ved at grine af de samme ting, som fik os andre til at grine af os selv.

the-jew.jpg

Naturligvis skal magt­­ha­verne have ret til at føre pro­pa­ganda; det er et af re­sul­­ta­terne af ytrings­­frihed. Men at an­tyde, at Jyl­lands-Pos­ten skulle være et offer for en mang­­lende ytrings­­fri­hed, og at Jyl­lands-Pos­ten skulle have behov for at for­svare sig, det er ab­surd. Jyl­lands-Pos­ten tes­­tede ikke ytrings­­fri­heden med disse teg­­nin­ger, men be­nyt­­tede dem der­­imod som præ­­ce­dens-ska­­bende for avi­sens ret til at føre pro­­pa­­ganda; dette har selv Jyl­lands-Pos­tens mest ind­­ædte støt­ter for­stået intu­itivt, når de sam­men­ligner af­bild­nin­gerne af Mu­ham­med med Mel­lem­øst­lig, anti-jø­disk pro­pa­ganda for at vise, at mu­sli­merne ikke selv er bedre. Sagen om Mu­ham­med-teg­nin­gerne hand­ler så­le­des ikke om Ves­tens ytrings­fri­hed, men om Ves­tens mu­lig­hed for at føre anti-Mel­lem­østlig pro­pa­ganda.

Leave a comment

Ældre indlæg

Sider

Om dette indlæg

Denne side indeholder et enkelt indlæg af Ole Wolf, udgivet d. 03.03.2008 07:24.

Forrige indlæg: Mine foretrukne Firefox-udvidelser

Næste indlæg:Lommetørklæde

Find de nyeste indlæg på forsiden, eller søg i de ældre indlæg to find all content.