Linux - et oplagt valg til netbooks

| 9 Comments |
Lixtal: 43Middel: Dag- og ugeblade
  • aNyhed
  • Digg it!
  • Add to Technorati
  • Stumble It!
  • Google Bookmarks
  • Facebook
  • Facebook

Hvis jeg skal have en netbook, vil jeg have Linux på den. Det siger jeg ikke bare fordi Linux generelt er bedre end Windows, men også fordi en netbook i særlig grad lægger op til Linux. Her er nogle gode grunde.

Din netbook er frem­tids­sik­ret. Hvis du købte en netbook med Windows XP, vil den så virke med Windows Vista? Svaret har i mange til­fæl­de været nej. Og hvis du har Vista på den, vil den så virke med Windows 7? Det ved vi ikke endnu. Hver gang, der kommer en ny udgave af Windows på banen, er der sat nye krav til hardwa­re, og Mi­cro­soft støtter ikke de gamle ver­sio­ner af Windows evigt. Med Ee­e­bun­tu (en Linux-di­stri­bu­tion frem­stil­let til Eee PC) ved du, at din Eee PC vil virke med nye ver­sio­ner af ope­ra­tiv­sy­ste­met, for det er det, Ee­e­bun­tu er lavet til. I stedet for at spille lotto med din hardwa­re i håbet om, at Mi­cro­soft ikke for­æl­der det med et tryl­leslag med næste udgave af Windows, kan du hvile trygt i for­vis­nin­gen om, at Linux bliver ved med at virke, selv om der kommer nye ver­sio­ner.

Spil-argumentet falder væk. Når almindelige brugere foretager et fornuftspræget valg, der leder til, at de alligevel foretrækker Windows frem for Linux, så er årsagen næsten altid, at man ikke kan spille spil på Linux. Mens dette er en sandhed med modifikationer, så er den væsentlige pointe for netbooks, at man heller ikke kan spille spil på en netbook, selv om den kører Windows. Dens hardware er ikke kraftig nok, og dens skærm er ikke dimensioneret ordentligt til spil, uanset om den kører Windows eller Linux. Mange andre programmer til f.eks. video- eller fotoredigering passer heller ikke godt til en netbook. Netbooks er gode til lige at være online og til at foretage små opgaver. Hovedargumentet for at bruge Windows frem for Linux - nemlig spil - falder helt bort, når det drejer sig om netbooks.

Bedre plads. Netbooks er stadig overvejende kendetegnet ved temmelig små harddiske med plads til kun nogle få gigabytes. En stor og komplet Ubuntu-installation kan sagtens fylde lige så meget som Windows XP, men i modsætning til Windows XP (eller Vista, gud bedre det) kan det trimmes meget kraftigt ved at fjerne de applikationer, man ikke bruger.

Bedre brugerflade. En netbook har en meget lille skærm, og hver en pixel tæller. Med den traditionelle Windows spildes der væsentlig plads, men i Linux-distributionen Eeebuntu Netbook Remix får du en desktop, der er specielt tilpasset til den lille netbook-skærm.

Ingen virustrussel. En netbook er også i særlig grad truet af virus, hvis man kører Windows på den. For hvis man synes, at Windows er plaget af virus på en stationær PC på ens eget netværk, så er det for intet at regne mod Windows på en PC, der er ligefrem er beregnet til at være meget portabel og koble sig på alle mulige netværk. Med sin begrænsede diskplads tigger din netbook ikke ligefrem efter yderligere programmer i form af viruschecker og firewall, og det gør bare ondt værre. Med Linux på din netbook er problemet løst, for Linux er usårlig overfor virus.

Billigere. Ud over at du slipper for at skulle investere i antivirus-programmer, gør Linux også din netbook billigere, end hvis du køber den med Windows - i hvert fald hvis sælgeren af din netbook følger EU-lovgivningen, hvilket Poul-Henning Kamp i skrivende stund kæmper for. Går du Windows-vejen på din netbook, kommer du i øvrigt også til at betale for stort set al yderligere software, du måtte vælge at installere, herunder antivirus og firewall.

Hurtigere. Det er et velkendt forhold, at Linux sætter væsentligt færre krav til en computers hardware end Windows, og at Linux derfor alt andet lige kører markant hurtigere. Det er særlig væsentligt for en netbook, der netop har begrænset hardware. Det er ikke på en netbook, at du finder den meget hurtige processor og det kraftige grafikkort, der er nødvendige for at Windows kører hurtigt. Det er til gengæld mere en rigeligt til at få Linux til at køre hurtigt. Det er selvfølgelig ikke bare selve operativsystemet (Windows eller Linux), der kører hurtigt, men selvfølgelig også de applikationer, du vælger at installere. Email og web-browser starter også hurtigere på en netbook, der kører Linux.

Ubuntu Netbook RemixForbedringer kommer løbende. Linux består af software, der tilbydes fra mange sider, og softwaren udvikles hurtigere samt med flere øjne på koden. Dette forhold betyder, at softwarefejl - både sikkerhedsmæssige og brugermæssige - opdages og rettes hurtigere, end vi kender det fra Windows. Fejlrettelser og forbedringer kommer løbende, og du slipper helt for at skulle holde øje med hver enkelt applikation.

Hjælpen er nær. Det er forholdsvis nemt at finde hjælp til Windows-problemer på en almindelig PC eller en laptop, men for netbooks er det straks sværere. I Linux-miljøerne er der til gengæld stor interesse i at sikre, at Linux og de enkelte softwarepakker virker ordentligt, og der lyttes til brugerne. Derfor kan du ofte finde løsninger på dit problem via Google, eller du kan gå til softwareudviklernes websider. Hvis du skulle gøre det samme til Windows, ville du hurtigt have behov for at kontakte sælgeren af din netbook eller købe tid hos Microsoft.


Personligt venter jeg på, at forhandlerne forstår, at de pr. EU-lovgivning er forpligtede af Microsofts EULA til at refundere Microsofts Windows, så man slipper for at betale for et operativsystem, der ikke passer til en netbook. Jeg bryder mig ikke om at skulle betale i omegnen af 25% af prisen for en netbook på et operativsystem, jeg har tænkt mig at smide væk.

9 Comments

Hej!

Jeg er en anelse uenig. Her er en af mine lidelseshistorier.

Min MSI Wind U100 havde et HD-crash for et par uger siden. Jeg skiftede hardisken. Og tænkte Linux!. OpenSUSE blev prøvet - ville ikke rigtig boote. RedHat ville boote lidt mere. Et par andre distroer blev prøvet - No luck. Fandt derefter Ubuntu 9.04 Netbook Remix (U9NR). U9NR bootede, og kunne se min spritnye HD - Dejligt!

Efter at have installeret U9NR og klikket rundt, var jeg temmelig glad... i næsten 10 mins.

U9NR virkede bare ikke tilfredsstillende. Alt de grafiske hejs foregik noget langsomt. WiFi virkede ikke "out of the box". WiFi skulle nedgraderes før skidte virkede.

Da WiFi endelig kørte mente jeg, det var tid til en download/upgrade af systemet. Det myrdede WiFi. Which so sux!

Din net­book­ er frem­tids­sik­ret?
Enig. Linux er år bagud, men netbook-HW er nutidig.

Spil? Med langsomme drivere... No way!

Bedre plads?
MÃ¥ske.

Bedre brugerflade?
Nej, da. Et problem med diverse Linux-distroer er, at selv om vælger fx KDE eller gnome, er der altid mere end blot en brugerflade. Det giver sig fx udtryk i, at man ikke altid kan copy/paste fra en app til en anden - selvom begge er "grafiske".

Ingen virustrussel? Det er jo et direkte ubegavet standpunkt.

Billigere? Ja, at indkøbe, men du får ikke fam. Jensen til, at bruge/administrere Linux uden medlemmerne af familien har været på adskillige kurser.

Hurtigere? PHP havde en flot hastighed på U9NR, men alt grafisk var decideret til grin og WiFi var helt til hest.

Hjælpen er nær? Ptah.

Linux er fint som et server-os, men det er bestemt ikke noget for fam. Jensen.

Mvh
Jensen


Hej Ole!

Forfatteren af artiklen skriver: "Spil-argumentet falder væk...". Og du skriver: "Spil kan man ikke køre på en netbook..." - Hmm.

10 minutters leg med Ubuntu?
Ikke helt, jeg skam ret stor erfaring med diverse Linuxer - prof erfaring. Efter min mening er og bliver Linux et server-OS. Min erfaring, som er mere end 10 minutters leg, siger mig, at Linux-servere kører glimrende. Administrationen af disse server er normalt ikke skræmmende.

Så kan du altså ikke afvise Linux med henvisning til modernitet...
Jo, det kan jeg godt.

Virusimmunitet?
Jeg læste den linkede artikel. Tjaeh bum - U9NR "opfordrer" til brug af sudo - altså en root-konto, som benævnes noget andet - det er vistnok lidt lissom administrator-kontoen i XP og nyere. Her er rigtig "sjove" eksempler på Linux' fantastiske sikkerhed http://www.milw0rm.com.

Have phun!

Ups.

Jeg havde ikke læst "spilargumentet" godt nok.
Du/I har ret. My bad!

"billigere... antivirus og firewall"?
Jeg bruger Comodo Firewall og Anti Virus på MSIen - det kostede altså ikke en bondegård. GIMPen og Paint.NET gjorde mig ikke ligefrem fattig. Apache, Mysql og PHP er heller ikke årsagen til min ringe økonomiske situation.

Hmm... Linux har bestemt gode sider, men at sig Linux er det eneste saliggørende, er forkert.

Have even more phun!

Det er god med dig!

Jeg har åbenbart fået en fejlbehæftiget maskine, siden div. distroer ikke havde den store lyst til inst., eller også må jeg da i den grad være dummere en gennemsnittet. Er det det du skriver?

Meget Linux-software virker endda meget fint, men sgutte alt.

Linux er ikke "gud", det er Windows ej heller. Linux kræver dog en noget større "tilbedelse", end Windows synes, at kræve.

Min vurdering af Linux er, at Linux ikke er klar til Desktoppen - eller fam. Jensen.

Jeg synes vi skal stoppe her. Du vurderer, jeg vurderer, men til enighed kan vi nok ikke nå.

mvh
jensen

Dette er min absolut sidste kommentar i tråden.

Du skriver: "... så må problemet vel nærmest være på din side"

Du skriver altså, at jeg er ret dum.

Jeg svarer: Hr. Wolf - For mange år siden, var jeg aktiv, ikke meget, men trods alt aktiv i div. Linux-nyhedsgrupper.

Dengang, var det som nu, populært blandt Linuxfolk at "bashe" Window$.

En del ashere spurgte til hvordan jeg dog var på nettet med Linux. Hmmm... Basherene var ofte på nettet med en eller anden version af Window$.

Jeg troede at Linux ville blive godt. Jeg troede, at PowerPC processoren ville blive god.

Neither did happen.

Jeg vil gerne Linux- men det fungerer sgutte.

At du er glad for din Platform-religion, glæder mig ikke - du/I er for enøjede!

Dette var den absolut sidste kommentar i denne tråd.

mvh

Jensen

Leave a comment

Ældre indlæg

Sider

Om dette indlæg

Denne side indeholder et enkelt indlæg af Ole Wolf, udgivet d. 21.08.2009 17:26.

Forrige indlæg: Amerikanske retstilstande

Næste indlæg:Skyggeboksning

Find de nyeste indlæg på forsiden, eller søg i de ældre indlæg to find all content.