Når uret bliver ret

| 2 Comments |
Lixtal: 47Svær: Debatlitteratur og populærvidenskabelige artikler
  • aNyhed
  • Digg it!
  • Add to Technorati
  • Stumble It!
  • Google Bookmarks
  • Facebook
  • Facebook

justicia.jpg"The Boston Tea Party" anses for at være en nøgle­begi­venhed i den ameri­kanske revolution. Begiven­heden henviser til en aktion i 1773, hvor kolonister i Boston nægtede at sende en ladning beskattet te til England, og i stedet ødelagde sendingen ved at smide den i havnen. Dermed satte kolonis­terne sig op mod den lovgivning, som de var underlagt. Aktionen var et symbolsk slag for frihed og uafhæn­gighed.

I dag er der dog næppe nogen amerikaner, der føler, at Boston Tea Party-aktionen var forkert, heller ikke selv om den var ulovlig. Slaveriets ophør, kvinders stemmeret, frigørelsen fra katoli­cismen, modstanden mod den tyske besættel­sesmagt og indførelse af fri abort har - foruden frihed og uafhængighed - dette til fælles med The Boston Tea Party: De invol­verede aktioner, der var ulovlige. Disse ulovlige aktioner bevirkede, at lovgiv­ningerne blev ændret, og flere gange har det været nødvendigt med blodige aktioner, før det skete.

Det omvendte er også sket. Våbenlovgivningen er i dag mere restriktiv end for blot nogle årtier siden, og vedtagelsen af Menneske­rettig­hederne hører stadig til i nyere tid.

Hvad der engang var lovligt er blevet ulovligt; og hvad der engang var ulovligt er blevet lovligt. Love og vedtægter, der betød liv, håb og frihed for vore forfædre, kan betyde slaveri og destruktion for os, for som tiderne ændres, står intet ideal sikkert. Derfor er det også forrykt at kræve, at flygt­ningene i Brorsons Kirke i Køben­havn skulle forlade landet, alene fordi "loven siger det". Lovene er ikke nogen autoritet, der står over mennesket. De er skabt af mennesker, og hvad mennesket har skabt, kan mennesket ødelægge.

På forhandlingens vej går trafikken i begge retninger. Med en samar­bejds­villig modpart kan der forhandles og diskuteres, og love kan indføres, afskaffes eller ændres, så alle kan leve med dem. Men står man med en modpart, der nægter forhandling, og hvis mantra er "hårdt mod hårdt", kan man kun møde den med de hårde midler, modstan­deren har anråbt: Demon­strationer, civil ulydighed, trusler, sabotage, hærværk, vold og borgerkrig.

Den civile ulydighed, der blev udvist ved "Luk Lejren"-aktionen, eller de udviste irakeres forskansning i Brorsons Kirke, bliver nødvendige, når love og deres varetagere ældes eller hærdes, og ikke længere står til menneskets tjeneste.

2 Comments

Betyder det, at jeg ikke behøver betale skat?

Leave a comment

Ældre indlæg

Sider

Om dette indlæg

Denne side indeholder et enkelt indlæg af Ole Wolf, udgivet d. 17.08.2009 08:28.

Forrige indlæg: Politisk spin om dansk støtte mod kirke-razzia

Næste indlæg:Billig arbejdskraft

Find de nyeste indlæg på forsiden, eller søg i de ældre indlæg to find all content.