Bekvemmelighedsflygtninge

| 2 Comments |
Lixtal: 50Svær: Debatlitteratur og populærvidenskabelige artikler
  • aNyhed
  • Digg it!
  • Add to Technorati
  • Stumble It!
  • Google Bookmarks
  • Facebook
  • Facebook

Ruin i AalborgDansk In­du­stri truer med at flytte pro­duk­tio­nen til ud­lan­det. Det er der ikke noget nyt i. Faktisk er de største virk­som­he­der for­længst flyttet i den ud­stræk­ning, at virk­som­he­der­nes øverste ledelse samt de bor­ger­li­ge par­ti­ers par­ti­kas­ser er de eneste, der ser noget til virk­som­he­der­nes penge. Stort set alle de andre virk­som­he­der er for­hin­dret i at flytte til ud­lan­det af for­holds­vis simple årsager: Hvis de flytter til ud­lan­det sammen med en række andre firmaer, bliver der større ef­ter­spørg­sel efter ar­bejds­kraft i de på­gæl­den­de lande, hvilket vil gøre ar­bejds­kraf­ten dyrere, og så kan det ikke betale sig. Og det for­ud­sæt­ter, at deres kunder i for­ve­j­en er globale, at di­stri­bu­tions­om­kost­nin­ger­ne for pro­duk­ter­ne ikke bliver en hin­dring. Det sidste forhold overser lom­meø­ko­no­mer­ne ofte, når de be­trag­ter ka­pi­ta­lens be­væ­ge­lig­hed: Det koster penge at trans­por­te­re en vare, og i langt de fleste til­fæl­de er det en fordel, eller reelt den eneste mu­lig­hed, at pro­du­ce­re lokalt.

Borgere, der har brug for service, kan ikke få den af et firma på den anden side af kloden. Rengøring kan ikke udføres på afstand. Man kan ikke bo i et hus, der er opført af håndværkere et andet sted, end man bor. Man henter ikke morgenbrød i Tokyo, og man bliver ikke klippet i Palermo.

Det er en myte, at økonomien kræver produktionsvirksomheder. Vi lever, og har altid levet af at klippe hinandens hår, for økonomi er et udtryk for tjenester, man skylder hinanden, og de kan være mere eller mindre håndgribelige. Det er kun profit, der kræver produktion, og denne profit er der så få, der får gavn af, at tabet er til at overse.

Da Danmark i 1990'erne så ud til at være vært for det "europæiske Silicon Valley" i mobilindustrien i Nordjylland, var der ingen grænser for, hvor dygtige, vi selv syntes, at vi var. Set i bakspejlet var det tydeligt, at vores førende position skyldtes, at mobiltelefoner dengang var en primitiv teknologi, og årsagen til, at vi stod så stærkt, var ikke at vi var dygtige, men at det var muligt for praktisk taget enhver middelmådig virksomhed at fremstille en mobiltelefon. Vi stod stærkt, fordi vi lige netop vidste en lille smule mere, godt hjulpet på vej af Aalborg Universitet. Det er muligvis en lidt trist selvreflektion, at vi i virkeligheden ikke var specielt dygtige, men det er også en optimistisk indstilling, fordi det betyder, at vi vil kunne genvinde førertrøjen på praktisk taget ethvert område, hvor vi tør lade universiteterne føre grundforskning, og hvor virksomhederne ikke har større behov for profit, end at de tør eksperimentere.

Enhanced by Zemanta

2 Comments

"Det er kun profit, der kræver produktion, og denne profit er der så få, der får gavn af, at tabet er til at overse."

Æhh, vores løbende forbrug kræver da også produktion? Altså, det vi spiser og drikker og den benzin, vi bruger for at komme fra A til B. Når det er dækket, er det kun profit, der kræver større produktion, det er rigtigt.

Ikke desto mindre må det første økonomiske spørgsmål vel være: Hvordan får vi gjort det, der *skal* gøres. Altså primært produktion af fødevarer, klæder og huse.

Leave a comment

Ældre indlæg

Sider

Om dette indlæg

Denne side indeholder et enkelt indlæg af Ole Wolf, udgivet d. 18.09.2011 11:39.

Forrige indlæg: Enhedslistens Damoklessværd

Næste indlæg:Socialdemokratiet, SF og de Radikale i højredrejning

Find de nyeste indlæg på forsiden, eller søg i de ældre indlæg to find all content.